Mutatjuk, hogy teljesített a magyar mezőgazdaság 2020-ban

Fotó magro.hu

A most közölt adatok ismételten bizonyítják, hogy a magyar mezőgazdaság teljesítménye nagyságrendekkel marad el attól, amire egyébként természeti adottságainál fogva képes lehetne. A szerkezeti váltások nélkül továbbra is egy helyben fogunk topogni. Az első jó irányba tett lépés az egyfajta szövetkezés támogatása, amelynél a családi gazdaság megjelölés már nemcsak szükségtelen, de megtévesztő. Az új utak megtalálásához nem szükséges feltalálni a csodaszert. A világban található legjobb megoldásokat kell a magyar viszonyokhoz alkalmazni. (kpe)

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 2020-ban 4,1 százalékkal nőtt. A termelési volumen 2,1 százalékkal csökkent, az árak 6,3 százalékkal emelkedtek. A növénytermesztés volumene 2,9, az állattenyésztésé 1,6 százalékkal mérséklődött, a szolgáltatásoké 3,0 százalékkal nőtt.  A burgonya és az állati termékek termelése bővült, a többi mezőgazdasági termékcsoport termelése csökkent vagy nem változott. A bruttó hozzáadott érték 8,6 százalékkal nőtt. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 5,9 százalékkal csökkent. A termelési tényezők jövedelme 9,5, a vállalkozói jövedelem 14,9 százalékkal növekedett.

Piac és Profit írta meg az MTI híre alapján, hogy a növénytermesztés termelési volumene 2,9 százalékkal mérséklődött az első, előzetes adatok szerint. A gabonafélék mennyisége összességében 1,1 százalékkal kisebb lett, a búza 7,0 százalékos csökkenését csak az árpa (3,6 százalék) és a kukorica (3,2 százalék) termelésének növekedése ellensúlyozta. A tavasz aszályos időjárása repce fejlődését viselte meg a leginkább, termésmennyisége 14 százalékkal visszaesett. A napraforgóé nőtt, a fehérjenövényeké szintén csökkent, így az ipari növények mennyisége összességében 3,7 százalékkal zsugorodott. A takarmánynövények és az egyéb növényi termékek mennyisége nem változott, a kertészeti termékeké 0,6 százalékkal kisebb lett. A gyümölcsfélék mennyisége a tavaszi fagyok okozta jelentős virág- és rügykár miatt 18 százalékkal csökkent, a fontosabb gyümölcsfajok mindegyikét érintette a veszteség. A szőlő mennyisége is visszaesett, 8,0 százalékkal, ennek ellenére a szakemberek kiváló évjárattal számolnak.

2020-as teljesítményére, hogy a repce és a gyümölcsök mennyisége is jelentősen visszaesett

Így teljesített a magyar állattenyésztés 2020-ban

Az állattenyésztés teljes termelési volumene 1,6 százalékkal mérséklődött. Az élő állatok termelése 2,9 százalékkal csökkent, elsősorban a baromfi- és a sertésállomány fogyása miatt. A szarvasmarha, a juh, a kecske, a ló és az egyéb állatok mennyisége nem változott. Az állati termékek termelése 1,3 százalékkal nagyobb lett, a nyers tehéntejé nőtt, a többi termék előállítása nem változott.

A mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 4,1 százalékkal nőtt, termelési volumene – az árak 6,3 százalékos emelkedése mellett – 2,1 százalékkal csökkent. A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 4,1 százalékkal nőtt 2020-ban.

Több ráfordítás is bővült

A termelési volumen 2,1 százalékkal csökkent, az árak 6,3 százalékkal emelkedtek. A folyó termelőfelhasználás volumene 0,7, ára összességében 0,2 százalékkal növekedett. Az első adatok alapján a ráfordítások közül az állatgyógyászat, a műtrágya-felhasználás és a mezőgazdasági szolgáltatások volumenében következett be bővülés. A többi ráfordítás kevésbé emelkedett, egyedül az állati takarmányok felhasználása csökkent. Lényeges információk, hogy a bruttó hozzáadott érték 8,6 százalékkal nőtt. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 5,9 százalékkal csökkent. A termelési tényezők jövedelme 9,5, a vállalkozói jövedelem 14,9 százalékkal növekedett.

Forrás: magro.hu