Munkák az áprilisi kertben

A nagyon hosszúra nyúlt tél elmúltával a házi kertek kis-gazdái is munkához látnak. Az alábbi összefoglaló tartalmazza a legfontosabb teendőket.

Az elszáradt ágakat el kell a gyümölcsfákról távolítani. Amikor már a talaj felszíne száraz a kerti növények ültethetők. A kiültetéshez felhős napokat válasszunk. Fontos, hogy a növények gyökereit előzetesen beáztassuk. A dézsás növényeket egyszerűen merítsük egy vízzel telt edénybe, és várjunk, amíg már nem szállnak fel levegőbuborékok. A szabad gyökerű növényeket engedjük, hogy teljesen megszívják magukat. Áprilisban számos egynyári virág magja vethető: pl. őszirózsa (Callistephus), szürkés ördögszem (Scabiosa canescens). A nagyobb méretű egynyári virágokat enyhe időben már ki lehet ültetni. Időszerű a június után virágzó évelők tőosztása. Szintén elérkezett az ideje a cserjék és évelők felkötözése a karókra és egyéb tám-berendezésekre. A gyep: alaptrágyázás, nitrogénben gazdag tavaszi trágyázás szerves trágyával, beöntözés, gyepek levegőztetése késes-tüskéshengerezéssel, de csak az első nyírás után. Az első fűnyíráskor semmi esetre se vágjuk le a tavasszal virágzó hagymás-virágok leveleit (nárcisz vagy krókusz), a leveleknek először vissza kell húzódniuk.

Április végén el lehet kezdeni a fűmag vetését. A dáliagumókat nagyobb távolságban helyezzük a tápanyagban gazdag földbe. Most ültethetjük el a kardvirág gumóit is. Mivel fagyérzékenyek, ezért csak a fagyosszentek után hajtanak ki. Napos időben a balkon- és dézsás növényeket is szoktathatjuk a szabad levegőhöz, de ne tegyük ki erős napsugárzásnak. Talajvizsgálatot kell végezni. A célzott trágyázással pénzt takarítunk meg, és kíméljük a környezetet. Állati eredetű szerves és zöldtrágyát használjunk. A zöldtrágya lazítja a tömörödött talajt, elnyomja a gyomnövényeket. A pillangósvirágúak, a here, a zöldbab, a zöldborsó nitrogénnel gazdagítják a sovány talajt a gyökereiken élő nitrogén-megkötő gyökérbaktériumaik segítségével. Az uborka és a cukkini a melegben kikelnek, és később a melegágyban megerősödnek. Itt az ideje a fólia alá történő vetésnek, ezért elkezdjük a talajba helyezni a karfiol, a karalábé és az édeskömény magját. Áprilisban már a szabadföldbe is lehet vetni a zöldborsót, a póréhagymát, a sárgarépát, a hónapos retket, a fejes salátát, és a vetőburgonyát. Ültetni tudjuk már a jégsalátát, a brokkolit és a gumós édesköményt.

A komposztdombot át lehet helyezni, ha kell a hely a kertben, de az nem lehet se túl nedves, se túlszáraz, ha kell, öntözzük meg. A bogyós-gyümölcsűek ültetésének szintén itt az ideje. A bogyós gyümölcsű cserjéket most szaporíthatjuk bujtásról. A cserje egyes hajtásait hajlítsuk le, vezessük a földbe, majd eredményes gyökereztetés után válasszuk le az anyatörzsről. A bogyós gyümölcsű cserjék alá terítsünk mulcsréteget. Ez lehet a lenyírt fűnyesedék. A szamócatövek közé terítsünk szalmát, hogy a gyümölcs később ne szennyeződjön be földdel. A cseresznyevirág megtermékenyítéséről gondoskodni kell, ha nem ön-termékeny a fajta. Ehhez elegendő, ha virágzás idején egy porzó fajta ágát a fára felakasztjuk. Az őszibarackfákat virágzás alatt lehet metszeni.

Áprilisban jelenik meg a szilvánál, a ringlónál, a poloskaszagú szilvadarázs. Ez egy nagyon kicsi, kb. 0,5 cm-es, majdnem kizárólag sárga színű kártevő. Az időjárástól függően április eleje és vége között bújik ki, és azonnal ellepi a virágzó fát. Lerakja a petéit, majd kifejlődik a lárva. Ezek mintegy 5 hét elteltével lehullnak a földre, és befúrják magukat a talajba, ahol áttelelnek. A jó öreg ütögetős módszerrel sok lárvát felfoghatunk, és elpusztíthatunk. Terítsünk reggel, amikor még a rovarok merevek egy világos terítőt vagy nagyobb csomagolópapírt a fa alá, és ütögessük vagy rázzuk erőteljesen a fa törzsét. Ezt ismételjük néhány napon át, és a lepotyogott lárvákat semmisítsük meg. (Forrás: edenkert.hu)