Munka, morál, megbecsülés

Fotó: welcome2japan.cn

Nekem – egyszerű munkavállalónak – már elég régen kikívánkozik pár gondolat a mai helyzetről elégedettség, megbecsülés, tisztelet tekintetében. Ez lehet, hogy pénzkérdés is, de megéri.

Régebbi barátaim között fiatalon megtanultam pár dolgot, amit tartani igyekszem (több, kevesebb sikerrel), ezek pedig:

azt várd el másoktól, amit magadtól, tehát azt az ételt tedd elé, amit magad is szívesen elfogyasztanál,

nézz a tükörbe, hogy az érkező is ugyanazt a szívből jövő mosolyt látja-e az arcodon, amit te gondolsz,

aminek eleje van annak vége is, de közben, amit csinálsz, az legyen minőségi munka,

ahhoz, hogy jól csináld azt, amit kell, gyárts pozitív ideológiát, hogy miért jó neked az a munka, így reggel nem „foghúzással” kezded a napot,

és utolsónak írom azt, amit még a „kőkorszakban” tanultam az üzemgazdaságtan tanáromtól, hogy „mindenki előtt dicsérj, és négyszemközt ostorozz”.

Hűha, ezután nehéz lesz folytatni, de a közérzet-javítás szerintem az első lépés ahhoz, hogy otthonosabban érezzük magunkat itthon.

Csak egy példát mondok, tömegközlekedéssel járok dolgozni, a fél világ a csodájára jár (mivel nem sok nagyváros büszkélkedhet ilyen szervezett és gondosan tervezett városi közlekedési rendszerrel), sokba kerül, ám mi mégsem becsüljük.

Az újonnan épített rendszerek kivitelezői nem akarják (vagy nem tudják, de az igen kínos) a hibákat kijavítani.

A beázás eltüntetésére nem elég egy rozsdamentes csík, a vödör körbeszalagozása nem oldja meg a problémát.

A rozsdamentes és átlátszó felületeket időnként (kérdezzünk meg egy gyakorló háziasszonyt) le kell törölni.

A felszíni betonplaccon lehetőség szerint nem „dizájn”, hanem praktikus és elégséges váróhelyet kell kialakítani, ahol az utazóközönség a hóban, sárban, fagyban, esőben és napsütésben is komfortosan tud várakozni. Ez vonatkozik a buszsofőrökre is, talán a mini konténer helyett.

A kijelölt dohányzóhelyeken cigaretta elnyomására és a csikkek tárolására megfelelő szemetest kell elhelyezni. (Nem műanyag!) A fent említett fedett várakozóhely őket is megilleti.

Arra, hogyha tiszta a környezet, akkor kevesebbet szemetelnek, gyakorlati tapasztalatom van, sok éven keresztül szedtük a szemetet mások után és egyszer csak azt vettük észre, hogy kevesebb és kevesebb, a kirakott hordókba pedig a maradék kérés nélkül is belekerül.

Tehát, ha azt szeretnénk, hogy becsüljék a munkánkat, akkor nekünk kell először megbecsülni azokat, akik megteremtették nekünk a munkalehetőséget. (kpe.hu, PI)