Müller Cecília figyelmeztet: Ismét terjed a koronavírus és az influenza

Fotó M1, Médiaklikk

Biztos, hogy a télen az eddiginél több koronavírusos megbetegedésre lehet számítani – erről beszélt Müller Cecília.

Az országos tiszti főorvos az InfoRádiónak nyilatkozva azt mondta: sok szakértő próbálja modellezni azt, mi várható a következő hónapokban. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) például 20 különböző munkacsoportja igyekszik modellezni azt, hogy mire lehet számítani, de nincs olyan tökéletes modell, amely pontosan megmutatná, mi várható – fogalmazott Müller Cecília, majd hozzátette:

A vírus rendkívül változékony: variánsok, azon belül alvariánsok jelennek meg. Az irányadó szakmai szervezetek véleménye szerint – és én is így vélem – ez a betegség is a többi légúti megbetegedéshez hasonlóan szezonálissá válik.

Müller Cecília azzal folytatta, hogy ezek alapján várhatóan több megbetegedés lesz a télen. Emlékeztetett arra, hogy az iskolai tanévkezdés kezdete óta nő a koronavírushoz és más kórokozókhoz köthető megbetegedések száma. 

A középkorúaknál terjed a leginkább 

„A koronavírusnál ősszel, szeptember tájékán a fiatalabb korosztályok voltak érintve, aztán mivel ők átestek a betegségen, most megint azt látjuk, hogy elsősorban az aktív, munkába járó, több közösségben megforduló középkorosztálybelieket érinti a járvány”.

Nagyjából ötven év körül van most a megbetegedésben szenvedők átlagéletkora, és ismételten érinti a hatvan év felettieket is

– közölte az országos tiszti főorvos. 

Müller Cecília azt is közölte az interjúban, hogy mivel mindenkinek más az oltottsági státusza Magyarországon, ezért most nem szerveznek célzott oltási kampányt, hanem folyamatosan biztosítják a védőoltás felvételének lehetőségét az oltópontokon és a háziorvosoknál is, akár még regisztráció nélkül is (bár aki regisztrál, az hamarabb és egyszerűbben hozzájuthat a vakcinához).

Forrás: index.hu

https://index.hu/belfold/2022/11/08/muller-cecilia-koronavirus-uj-variansok-a-telen-influenza-jarvany-oltas/