Müller Cecília: A következő napokban a több százat is elérheti a fertőzöttek száma

Fotó MTI, Bruzák Noémi

A következő napokban több száz új koronavírus-fertőzött lehet Magyarországon – közölte az országos tiszti főorvos kedden Budapesten, az operatív törzs sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta: továbbra is terjed a vírus, annak mértéke megfelel annak, amire számítottak. Közlése szerint az ellátórendszert a diagnosztikai lehetőségeknek, a beteg kezelésének megfelelően alakítják át, és készülnek arra, ha súlyosabb megbetegedések is előfordulnak, az ellátórendszer szolgálni tudja a betegeket. Arra az újságírói kérdésre, hogy változik-e tesztelési protokoll, elmondta: jelentősen bővült és tovább kívánják bővíteni a vizsgáló laboratóriumok körét, mivel ahogy nő a betegek és a kontaktusok száma, erre igény van. A Magyar Orvosi Kamara javaslatairól szólva azt mondta: jó a kapcsolat a kamarával, meg is fogadták több javaslatukat és minden javaslatra nyitottak, mivel ezt a küzdelmet csak együtt tudjuk legyőzni. A megbetegedettekről szólva annyit mondott: ketten vannak súlyos állapotban, őket lélegeztetik. Szintén kérdésre válaszolva elmondta: nincs tudomása arról, hogy lenne kiskorú a fertőzöttek között.

Nemcsak a koronavírus-járvány veszélyezteti az időseket, hanem csalók is – mutatott rá az operatív törzs központi ügyeletének vezetője kedden sajtótájékoztatón. Lakatos Tibor elmondta, csalók és nyerészkedők hamis ígéretekkel keresik meg főként az időseket, és fertőtlenítőszereket, fertőtlenítő takarítást kínálnak. Közölte, több ilyen bejelentést is kaptak, ezért a rendőrség folyamatosan figyeli az ilyen jogellenes cselekményeket.

Müller Cecília azt is bejelentette, hogy Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában sikeresen izolálták a koronavírust, Magyarországon először. Ezzel lehetőség nyílik a magyarországi vakcinafejlesztésre és új vírusellenes terápiák kipróbálására – tette hozzá.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár a parlament népjóléti bizottságának keddi ülésén elmondta, a Kiskunhalason épülő mobil karanténkórház és a fővárosi intézmény mellett a kiskunhalasi kórház tömbjét is kijelölték erre, továbbá Ajkán, Szekszárdon és Miskolcon lesz ilyen intézmény. Az államtitkár közölte, a 65 év feletti háziorvosok nem fognak részt venni a közvetlen betegellátásban, úgy kell szervezni a munkát, hogy a fiatal orvoskollégákat fogják a betegekhez irányítani. Elmondta, rengeteg beszerzés van folyamatban védőeszközből és lélegeztetőgépekből, ezekre és a már meglévőkre stratégiai készletekként kell tekinteni, oda kell azokat majd helyezni, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Horváth Ildikó beszámolt arról is, hogy átalakították a laborhálózatot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumán kívül hét laboratórium is közreműködik a vizsgálatokban, és a Korányi kórház is készül az intenzív ellátásra szoruló betegek fogadására. Surján Orsolya helyettes tiszti főorvos elmondta, hogy a járványra tekintettel változtak az eljárásrendek. A leglényegesebb változásokat ismertetve elmondta, ezentúl aki nem igényel kórházi ellátást, maradhat otthonában, akkor is, ha tüneteket mutat. A koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban mobil mintavevő egységeket hoznak létre az Országos Mentőszolgálattal együttműködve, és mostantól a súlyos, ismeretlen eredetű tüdőgyulladásban szenvedőknél elvégzik a laborvizsgálatot, már nem nézik az utazási előzményt.

A Szent János Kórházat jelölték ki a következő járványkórháznak; egyelőre két pavilont alakítanak át a koronavírusos esetek fogadására – értesült a Válasz Online.

Egyelőre közegészségügyi és járványügyi értelemben véve van vészhelyzet, nem egészségügyi, gyógyítási szempontból – mondta Kincses Gyula a 24.hu-nak értékelve a koronavírus magyarországi terjedése miatt kialakult helyzetet. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke hozzátette, bár óráról órára változhat a helyzet, pillanatnyilag nincs sok beteg, így még ellátási feladat sincs érdemben a magyar egészségügyben. Ugyanakkor karnyújtásnyira van az a szakasz, amikor már nemcsak a megelőzés számít, hanem az ellátás is, és már nem lehet mindenkit a Szent Lászlóba küldeni. A MOK elnöke szerint nem igaz, hogy nincs elég orvos, csak rosszul van megszervezve a rendszer.

A Hungaropharma vezérigazgatója, Feller Antal arról tájékoztatta a Napi.hu-t, hogy napokon belül helyreáll az ellátás kézfertőtlenítőből, miután gőzerővel dolgoztak a Magyar Gyógyszerészi Kamarával (MGYK) közösen egy magyar gyártó termékének az engedélyezésén.

Az Index arról cikkez, hogy Nagy Elek a koronavírus-járvány elleni védekezésre felajánlotta a harkányi Baranya Hotelt. A Stelius Befektetési Zrt. vezérigazgatója szándéka szerint a háromcsillagos, 105 szobás szállodát amennyiben szükséges, karanténkórházzá lehet átalakítani.

Az RTL Híradójának az Emmi is megerősítette, hogy szükség esetén karantént rendeznek be a kiürített kollégiumokban. A tárca közölte, hogy az egyetemisták eddigi lakóhelyén azokat helyezik majd el, akik tünetmentesek, és nem tudják megoldani az otthoni karantént.

A vészhelyzet bejelentése után óriási forgalomnövekedést tapasztaltak a gyógyszertárakban – közölte a

Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke, Hankó Zoltán – hozzátéve, 3–3,5-szörös terhelésre sem a beszállítók, sem a gyógyszerészek nem tudnak válaszolni, ám attól nem kell tartani, hogy általános gyógyszerhiány alakul majd ki. Elmondta, a gyógyszerészek védelmére nehéz megfelelő mennyiségű maszkot adni, a fertőtlenítők hiánya azonban hamarosan rendeződhet.

MTI, NAPI.HU, 24.HU, ATV.HU, INDEX.HU, ORSZAGSZERTE.ATLATSZO.HU, PESTISRACOK.HU, MAGYARNEMZET.HU, NAPI.HU