Mulcs vagy kavicságy?

A kertbarátok körében már régóta szakmai vita tárgyát képezi, hogy kaviccsal vagy mulccsal érdemes beborítani kertünk szabad felületeit, a növények, a virágok, a bokrok és a fák közti „üres” részeket.

Lakatos Bertalan, a tuzséri Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület elnöke összegyűjtötte lapunknak a két megoldás előnyeit és hátrányait. A szakember szerint az utóbbi években egyre népszerűbbekké váltak a minimalista stílusú, fehér kavicsos kertek.

– Ezek a modernebb házakhoz remekül illenek.

Azonban el kell mondanom, az egy hatalmas tévhit, hogy a kaviccsal beborított területtel jóval kevesebb időt kell foglalkozni.

– Sokan azt gondolják, elég egy jó vastag geotextilt leteríteni, arra rászórni a fehér kavicsot, esetleg kiépíteni az öntözőrend­szert, majd jöhet egy-két örökzöld, és ezzel minden le van tudva. A gyakorlat mást mutat – szögezte le Lakatos Bertalan, aki szerint azt sokan nem veszik figyelembe vagy előzetesen nem tudnak arról, hogy a kavicsok között könnyedén megtelepszik a por, ami táptalajul szolgál a különböző gyomnövények elterjedésének.

– Ha ezeket nem szedjük ki, egy szempillantás alatt elszaporodnak és elcsúfítják az ágyást. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy főleg az őszi levélhullás idején folyamatosan kell a kavicsos ágyást takarítani, lehetőleg egy nagy teljesítményű lombszívóval, mert különben a levelek gyorsan komposztálódnak a kavicsok, kövek között – mondta a tuzséri Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület elnöke.

A szakember arra is felhívta lapunk kertbarát olvasóinak figyelmét, hogy ha ezek ellenére mégis a kavics­ágyás mellett döntünk, jó tudni arról, hogy nem mindegyik növény bírja.

– Hiába esztétikus és szemet gyönyörködtető virág a tulipán vagy a hortenzia, de ezek a fajták nem bírják a kavicságyat.

A kövek a nyári napsütésben gyorsan felmelegszenek, és pár Celsius-fokkal megemelik a kert hőmérsékletét, ami a júliusi kánikulában nem biztos, hogy jó dolog.

– Sőt, ilyenkor a hajnali órákban is melegen tartják a talajt a virágok körül, ami még a kimondottan szárazságtűrő fajtáknak sem tesz jót – említette a szakember, aki szerint ha a kavicságyat mulccsal kombináljuk, akkor figyeljünk oda arra, hogy jól el legyenek egymástól választva, mert akkor nem áll fenn az összekeveredés veszélye.

Kevesebb öntözés

Lakatos Bertalan beszélt a mulcsról is, ami egy szerves anyag, és a leggyakrabban talajtakarásra használunk, mert javítja a talaj vízmegtartó képességét, így kevesebbet kell öntözni.

– A mulcs többek közt meggátolja a magról terjedő, fényre csírázó gyomnövények terjedését. Mielőtt leterítenénk a geotextilt, érdemes az évelő gyomok gyökerét kiszedni, mert úgy tovább lesz gyommentes az ágyásunk. A lehulló levél és a por ugyan a mulcsdarabkák közt is „megül”, de nem annyira feltűnő, mint a hófehér kavicsok között. Nem szabad elfelejtkeznünk arról sem, hogy az évek során a mulcs, mivel szerves anyag, lebomlik, ezért időszakonként pótolni kell – zárta a szakember.

Forrás: szon.hu, TG