MTA-kutatás: a magyar fiataloknál két párt van versenyben, az egyiken biztosan meglepődik

Fotó: pecsma.hu

A magyar fiatalok egyharmada jellemzően sötéten látja a jövőt úgy általában, és ezen belül a saját jövőjét is – derül ki egy friss MTA-kutatásból.

https://7da87a5da00e008efb93327bb33b774c.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html Kifejezetten a fiatalokra, konkrétan a 16–29 éves magyar fiatalokra fókuszált az MTA által támogatott, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézete friss kutatása, ami vizsgálta a koronavírus-járvány hatását a fiatalokra, felmérte a kivándorlási szándékaikat, illetve a generációs képüket, az általuk vélt legfontosabb problémákat – írja a hvg.hu.

A kutatás negyedik blokkja a 16−29 évesek politikai elköteleződését vizsgálja, a legfontosabb megállapításai pedig a következők:

  • A fiatalok 60 százaléka elégedetlen a demokrácia működésével;
  • A 16−29 évesek 43 százalékának nincs vagy nem ismert a pártpreferenciája;
  • A Fidesz–MPSZ és az MKKP a relatíve legtámogatottabb párt;
  • A magyar fiatalok körében a liberális, az européer, valamint a zöld orientáció a legnépszerűbb értékcímke.

Bár a 16−29 évesek túlnyomó többsége elégedett az élete különböző aspektusaival – egy 1-től 5-ig terjedő skálán közepesnél magasabb elégedettséget mutat szinte minden dimenzió –, saját jövőbeni kilátásaikat ugyanakkor közepesnél csak egy hajszállal értékelik jobbra. 39 százalékuk bizakodó szemben a 31 százaléknyi szkeptikussal. A jövővel kapcsolatos attitűdöket másképp kérdezve az rajzolódik ki, hogy a magyar fiatalok egyharmada jellemzően sötéten látja a jövőt úgy általában, és ezen belül a saját jövőjét is.

A demokráciával való elégedettség kérdésköre eltér az általánosságban inkább pozitív összképtől: adataik szerint a magyar demokráciával a 16−29 évesek 15 százaléka elégedett, ebből 7 teljesen, ezzel szemben 60 százalékuk inkább vagy kifejezetten elégedetlen. A közepes mértékben elégedettek aránya 25 százalék.

Különösen elégedetlenek a férfiak/fiúk, az anyagi helyzetüket negatívan megítélők, valamint a tanuló fiatalok. Más részről viszont nagyon negatív a demokrácia megítélése a külföldi kivándorlást fontolgatóknál, valamint azon fiataloknál, akik tartanak a jövőtől – olvasható az MTA TK jelentésében. A demokráciával való elégedettség – nem meglepő módon – erősen együtt jár a pártpreferenciákkal. a kutatás szerint egyetlen olyan párt van, aminek a támogatói az 1−5 fokú skála átlagánál magasabbra értékelik a hazai demokrácia működését, ez pedig a Fidesz (3,36 átlagpont). De ebben a táborban sincs többségben az elégedettek aránya.

A Mi Hazánk fiatal szavazói ennél elégedetlenebbek (2,6 átlagpont). A 2022-ben együtt induló ellenzéki pártok vizsgált támogatói azonban rendkívül elégedetlenek, több mint háromnegyedük egyes vagy kettes értéket választott, az elégedettek aránya pedig mindössze 6 százalék. De még hozzájuk képest is elégedetlenebbek a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szavazói: 83 százalékuk elégedetlen, az elégedettek pedig 7 százalékot tesznek ki.

Nincs igazán elfogadható párt a fiatalok számára

A pártok támogatottságával kapcsolatos legfontosabb megállapítás, hogy a magyar fiatalok relatív többsége az úgynevezett ismeretlen preferencia kategóriájába tartozik. (pártoktól távolságot tart), azaz nem tudja, hogy melyik pártra szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson (15 százalék), vagy tudja ugyan, de nem akarja megmondani (14 százalék), esetleg kijelenti, hogy nem kíván részt venni a következő választáson (14 százalék). Együttesen e három kategória 43 százalékot tesz ki, tehát a magyar fiatalok nagy csoportjai számára nincs igazán elfogadható politikai párt a jelenlegi erőviszonyok között – olvasható.

A 2023. májusában zajló online adatfelvétel szerint a magyar 16−29 évesek körében két, egymástól hibahatáron belüli lévő, közepes támogatottságú párt követi egymást.

A Fidesz–MPSZ-re a vizsgált korcsoport 15 százaléka szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága pedig 1 százalékponttal alacsonyabb.

Még három párt támogatottsága haladja meg az 5 százalékos parlamenti belépési küszöböt a 16–29 évesek körében: a Mi Hazánk Mozgalom, a Jobbik – Konzervatívok és a Momentum Mozgalom. A többi ellenzéki párt
választottsága 1 és 4 százalék között mozog. A magyar fiatalok körében a liberális, az européer, valamint a zöld orientáció a legnépszerűbb értékcímke – olvasható egyebek mellett.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/belfold/2023/08/02/mta-kutatas-a-magyar-fiataloknal-ket-part-van-versenyben-az-egyiken-biztosan-meglepodik