MTA: az akadémia alternatív költségvetési javaslatot készít a miniszter kérésére

Fotó: wikipedia.org

Folytatódtak kedden a tárgyalások a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetői között, a köztestület alternatív javaslatot fogalmaz meg a költségvetéssel kapcsolatban Palkovics László tárcavezető kérésére.

Az MTA álláspontja szerint a keddi tárgyaláson kismértékű közeledés történt az MTA és az ITM között, a tárgyalások várhatóan még a héten folytatódnak – olvasható az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.

Az MTA és az ITM egyetért abban, hogy el kell különíteni a hazai költségvetésben rendelkezésre álló kutatási és innovációs forrásokat. Továbbá a tudományos kutatásokon belül el kell különíteni a kiválósági kutatásokat, azaz a felfedező jellegű alapkutatásokat a célzott kutatásoktól.

Továbbra is vita van a felek között az MTA kutatóintézet-hálózatának fenntartásáról (minimum 17,1 milliárd forint), amelynek a költségvetési törvény MTA-fejezetében támogatásként való biztosítása elengedhetetlen – áll a közleményben.

A dokumentum ismerteti az Akadémiai Kutatóintézetek Vezetőinek Tanácsának (AKVT) álláspontját is: a kutatóközpontok főigazgatóiból és a kutatóintézetek igazgatóiból, valamint a támogatott kutatócsoportok öt képviselőjéből álló testület szerint a kutatóhálózat fenntartását biztosító támogatásoknak továbbra is az MTA kezelésében kell maradnia.

Az akadémia kitért arra is, hogy kedden az Európai Tudományos Akadémiák Szövetsége (All European Academies, ALLEA) nyílt levélben fordult Palkovics László innovációs és technológiai miniszterhez, amelyben kiáll a Magyar Tudományos Akadémia autonómiája és pénzügyi függetlensége mellett. Sierd Cloetingh, az Academia Europaea elnöke és Ole H. Petersen, az Academia Europaea alelnöke szintén nyílt levelet írt Palkovics Lászlónak, melyben biztosítja a Magyar Tudományos Akadémiát a támogatásáról.

A dokumentum kiemeli: a folytatódó tárgyalásokról tájékoztatták Pénzügyminisztériumot, valamint hangsúlyozták, hogy a támogatás kétharmados nagyságrendű átcsoportosításával az MTA vezetői nem értenek egyet. „Ezért, és mert a változtatás egyelőre jogszabállyal alá nem támasztott, az MTA elnöke nem írta, nem írhatta alá a javasolt keretszámokat, valamint a tárgyalás alatt álló átcsoportosítás fejezeti indokolása sem készülhetett el” – áll a közleményben.

(MTI, webradio.hu)