MSZP: Halasszák el az érettségit!

MTI, Fotó: Ujvári Sándor

A KPE álláspontja szerint érdemes megfontolni, hogy melyik időpont a legkedvezőbb, azaz mikor a legkisebb veszélye annak, hogy akár diák, akár tanár megfertőződjön koronavírussaL

Orbán Viktor miniszterelnöknek az ajkai kórházban tett kijelentésére reagálva az MSZP azt javasolja, hogy halasszák el az érettségit arra az időpontra, amit a járványügyi szakemberek megfelelőnek tartanak. „A miniszterelnök szerint május 3-ra várható a vírus tetőzése. Nem szabad május 4-én megkezdeni az érettségit!!” – írja közösségi oldalán Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő.

Gyurcsány Ferenc Facebook-bejegyzésében úgy fogalmaz: „A kormányfő május elejére várja a járvány magyarországi tetőzését. Ugyanezzel a lendülettel, éppen azokban a napokban érettségit szerveznek sok tízezer diáknak. Hát persze! Hullanak a tanárok, a diákok, kergessük őrületbe a szülőket.” A DK elnöke hozzáteszi: „ Miden eszközzel érveljünk, kiabálunk, ezt már ne!”

Dráviczki Sándor, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke a Blikknek úgy reagált: „Veszélyesnek tartjuk az érettségi vizsgákat ebben a formában. 83 ezer diák indul el közösségi közlekedéssel. Megfertőzhetnek másokat, különösen az idősebb felügyelő tanárokat. Ezért kellene mindegyik diáktól negatív koronavírustesztet kérni az épületbe lépés előtt. Vagy legalább egyszer használatos védőruhát biztosítani a tanároknak.” Hozzátette, hogy júliusra, vagy akár augusztusra javasolják a vizsgák elhalasztását.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nyílt levelet írt Maruzsa Zoltán államtitkárnak azt javasolva: április 27 legyen az érettségi vizsgajelentkezés módosítására vonatkozó kérelem benyújtásának legkorábbi időpontja, szemben az április 21-i határidővel. A szakszervezet ennél is jobb megoldásnak tartaná, ha akár május 4-én reggel 8 óra 30 percig is bejelenthetnék a vizsgázók, hogy nem kezdik meg az érettségit.

24.HU, ATV.HU, BLIKK.HU