Moszkvai török nagykövet: a Hagia Sophia mozaikjai megmaradnak jelenlegi állapotukban

Fotó Chris McGrath, Getty Images Hungary

Az isztambuli Hagia Sophia bazilika ikonjai és freskói a mecsetté nyilvánítás után is megmaradnak jelenlegi formájukban – jelentette ki Mehmet Samsar moszkvai török nagykövet a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

A misszióvezető szerint az épületre vonatkozó döntések teljes egészében Törökország belügyét jelentik. Ugyanakkor hangsúlyozta: az a tény, hogy a Hagia Sophia ilyen jó állapotban fennmaradt, jelzi, milyen jelentőséget tulajdonít Ankara a történelmi és kulturális emlékműveknek. Ez szerinte a jövőben is így marad, és a múzeumi státusú épület mecsetté minősítése nem jelenti a kulturális örökségvédelemre vonatkozó, 1972-es UNESCO-konvenció megsértését

Megismételte a török vezetésnek azt az ígéretét, hogy a Hagia Sophia mecsetként szabadon látogatható lesz a külföldiek számára is .

“Az ott található ikonokat és a freskókat a jelenlegi állapotukban meg fogják őrizni, ezt minden látogató meglátja majd” – mondta Samsar.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kettejük hétfői telefonbeszélgetése alkalmából felhívta török hivatali partnere, Recep Tayyip Erdogan figyelmét arra, hogy Oroszországban jelentős társadalmi visszhangot keltett a Hagia Sophia mecsetté nyilvánítása. Erdogan közölte, hogy a török hatóságok továbbra is biztosítják a világcivilizáció ezen egyedülálló emlékművének látogathatóságát a külföldiek számára is, és meg fogják óvni a keresztény szentelményeket.

(MTI, webradio.hu)