Moszkva: Súlyos árat fizetnek a halált okozó fegyverszállításokban részt vevő uniós országok

Forrás MTI, AP, Efrem Lukackij

Az Európai Unió Ukrajnát segítő lépései nem maradnak kemény válasz nélkül, az EU-ban nem értik, hogy milyen veszélyes következményei vannak annak, hogy „a kijevi rezsim mellé álltak” – közölte hétfő este kemény hangvételű közleményben az orosz külügyminisztérium. A Kreml szerint itt az idő, hogy a nyugati országok is megértsék: osztatlan dominanciájuk a globális gazdaságban már régóta a múlté.

Újabb közleményben reagált hétfő este az orosz külügyminisztérium azokra a szankciókra, amelyekben az európai uniós tagállamok vezetői megállapodtak válaszul arra, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az Interfax orosz hírügynökség által közzétett közlemény szerint „az Európai Unió lépései nem maradnak kemény válasz nélkül. Oroszország továbbra is az alapvető nemzeti érdekei szerint fog cselekedni, tekintet nélkül a szankciókra és a fenyegetésekre. Itt az ideje, hogy a Nyugat megértse, hogy a világgazdaság feletti kizárólagos dominanciája már rég a múlté”. A kommüniké ezután kitér arra is, hogy 

azok az uniós polgárok, amelyek közvetítő szerepet játszottak a halálos fegyverek és üzemanyag ukrán hadseregnek való eljuttatásában, mind felelősek lesznek tettük minden háborús következményéért.

Mint írták, az EU „február 27-ei döntése, miszerint megkezdi az ukrán hadsereg halálos fegyverekkel való ellátását, magától értetődő”. Ez az európai integráció, azaz az európai népek második világháború utáni megbékítését célzó „pacifista projekt” végét jelzi. „Az EU-tagok végül a kijevi rezsim oldalára álltak, amely a népirtás politikáját indította el a saját lakosságának egy része ellen” – érvelt az orosz külügyminisztérium.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter hétfő délután jelentette be, hogy a magyar kormány nem engedélyezi halált okozó fegyverek átszállítását hazánk területén. Szijjártó Péter Pristinában a koszovói kollégájával, Donika Gervalla-Schwarzcal közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a kormány vasárnap hozzájárult az úgynevezett Európai Békekeret (EPF) aktiválásához, amelynek nyomán az EU fegyvereket szállíthat Ukrajnába, azonban világossá tette, hogy Magyarország nemzeti, kétoldalú alapon nem fog így tenni.

Ma pedig egy újabb döntést hoztunk, amelynek értelmében nem engedélyezzük a halált okozó fegyverek átszállítását Magyarország területén, tekintettel arra, hogy ezek a szállítmányok könnyen válhatnak célpontjává katonai támadásoknak

– fogalmazott a miniszter. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ezzel kapcsolatban arról beszélt:

A magyar emberek érdeke, hogy Magyarország kimaradjon ebből a háborúból, ezért Magyarország nem küld sem fegyvert, sem katonákat a háborús övezetbe.

Mint a kormányfő elmondta, arról is dönteniük kellett, hogy átengedünk-e fegyverszállítmányokat a magyar–ukrán határon.

Úgy döntöttünk, hogy nem engedünk át ilyen szállítmányokat, azért, mert Kárpátalján magyarok élnek, és egyetlen olyan lépést sem támogathatunk, amely veszélyeztetheti az ő biztonságukat

– ismertette a döntést a miniszterelnök, hangsúlyozva: természetesen humanitárius segítséget biztosítunk.

Borítókép: Ukrán katona halad el egy kiégett katonai teherautó mellett Kijevben 2022. február 26-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen. (Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij)

Forrás: Magyar Nemzet, Tóth Loretta