Moszkva keményen reagált a NATO-bővítési tervekre

A kép forrása. oroszvilag.hu

Megtorló lépéseket ígérnek a finn és svéd csatlakozás hatására.

A finn államfő és a finn miniszterelnök közösen jelentette be, támogatják, hogy Finnország benyújtsa csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Svédország hétfőn nyújthatja be csatlakozási kérelmét.

A két ország döntésére reagált Moszkva is. Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Telegramon három pontban szedte össze véleményét azzal a – szerint -proxyháborúval kapcsolatban, amelyet nyugati országok indítottak Oroszország ellen.

A volt elnök és kormány szerint az, hogy Ukrajnát a NATO-országok fegyverekkel látják el, nyugati eszközök használatára képzik az ukrán katonákat, zsoldosokat vezényelnek ki és a tagországok Ororszország határainak közelében tartanak hadgyakorlatokat, növeli a közvetlen és nyílt konfliktus valószínűségét a NATO és Oroszország között egy „proxyháború” helyett.

Egy ilyen konfliktusban mindig fennáll annak a veszélye, hogy teljes atomháborúvá alakul – írta Medvegyev, aki szerint ez mindenki számára katasztrofális forgatókönyv lesz.

A bejegyzés végén kiemelte, hogy a Nyugat ne hazudjon magának és másoknak, és „ne fulladjon meg a saját nyálától a ruszofób rohamai közben”.

Az orosz külügyminiszter is reagált. A tárca szerint Finnország NATO-csatlakozása jelentős változás az ország külpolitikájában.

„Oroszország kénytelen lesz katonai-technikai és egyéb jellegű megtorló lépéseket tenni, hogy megállítsa nemzetbiztonságát fenyegető veszélyeket” – írta a tárca.

Forrás: infostart.hu