Moszkva: Amerika destruktívan viselkedik, össze kell hívni az ENSZ BT-t

Fotó MTI

Oroszország és Kína össze kívánja hívni az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjait mivel állításuk szerint felfokozott politikai feszültég uralkodik a világban. Moszkva továbbá úgy véli, hogy az Egyesült Államok destruktív fellépést tanúsított az utóbbi időben- írja a Reuters.

A nyugattal az elmúlt időszakban kifejezetten feszült viszonyban lévő két szövetséges ország külügyminiszterei egy közös nyilatkozatban sürgették az ENSZ-csúcs összehívását.

A növekvő világméretű politikai feszültségek közepette különösen fontos a Biztonsági Tanács állandó tagjainak összehívása, hogy párbeszédet lehessen folytatni az emberiség közös problémáinak megoldása és a stabilitás megőrzése céljából

– állt az orosz külügyminisztérium oldalán publikált nyilatkozatban.

Az oroszok a maguk részéről egyébként már régóta szorgalmazzák egy ENSZ-csúcs összehívását. Bár a nyilatkozat nem nevezi meg konkrétan az Egyesült Államokat, de Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy sem ő, sem pedig kínai kollégája nem tartják helyesnek az Egyesült Államok utóbbi időben képviselt politikáját. Szerinte az amerikaiak a hidegháborúból megmaradt katonai erőre és szövetségi rendszerekre támaszkodva próbálják lerombolni a nemzetközi jog rendszerét.

Lavrov emellett az Európai Unió és nyugati országok Oroszország és Kína ellen hozott szankcióit is elfogadhatatlannak nevezte, és jelezte, hogy az európai közösséggel szemben Oroszország most már csak külön-külön a tagállamokkal tart fent diplomáciai kapcsolatokat, miután az Európai Unió szerinte tönkretette az európai-orosz viszonyt.

Forrás. portfolio.hu

 

Megszakadtak a kapcsolatok Oroszország és az EU között

Nincsenek kapcsolatok Moszkva és az Európai Unió között, Brüsszel egyoldalú lépéseivel megsemmisítette őket – jelentette ki kedden Pekingben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután tárgyalt Vang Ji kínai kollégájával.

„Ha Európa ezeket a kapcsolatokat megszakította, egyszerűen megsemmisítve az összes mechanizmust, amely éveken át jött létre – és partnereink csak egyes európai országok maradtak, amelyek azt akarják, hogy nemzeti érdekeik vezéreljék őket – akkor ez bizonyára objektíven ahhoz vezet, hogy kapcsolataink Kínával gyorsabban fejlődnek” – fogalmazott Lavrov.

Az orosz külügyminiszter szerint Moszkvának nincsenek kapcsolatai az Európai Unióval, mint szervezettel, „a viszony teljes infrastruktúrája” megsemmisült Brüsszel egyoldalú döntéseivel. Az orosz külügyminiszter hozzátette, hogy ha az Európai Unió célszerűnek tartja majd felszámolni ezt az anomáliát az Oroszországhoz fűződő kapcsolatokban, Moszkva kész lesz erre az egyenjogúság és az érdekek egyensúlya alapján.

Vang Ji orosz kollégájával hasonlóan foglalva állást elmondta: senki sem avatkozhat Kína belügyeibe „hazugságok fabrikálásával”. Hozzátette: az egyes nyugati hatalmak által alkalmazott manipuláció nem a teljes nemzetközi közösség jellemzője. A kínai külügyi tárca vezetője felszólította a világ országait, hogy tanulmányozzák az ENSZ chartájának alapelveit és gyakoroljanak valódi multilaterializmust az emberiség közös jövőjének érdekében.

Vang a megbeszélést követő, közös sajtótájékoztatón továbbá arra kérte fel az orosz felet, hogy közös együttműködésen át vegyék fel a harcot a világjárvánnyal szemben. Elmondta: a két ország a lehetséges módjait vizsgálja az egészségügyi igazolások kölcsönös elfogadásának a nemzetközi utazások helyreállítása érdekében.

Forrás: MTI, portfolio.hu