Mostoha helyzetben a szőlő- és gyümölcstermesztők

A jégkár. - A kép forrása: magro.hu

A nagy hidegek elkerültek bennünket ezen a télen, azonban éppen ez lehet a probléma, mivel egy korai virágzást követő kisebb, néhány mínusz fokos lehűlés is komoly károkat okozhat ültetvényeinkben. Ilyenkor jöhet a kárenyhítési alapból való nehézkes merítgetés, vagy aki tájékozottabb a témában, az biztosítással kombinálva oldja meg a helyzetet, minden bizonnyal nagyobb hatásfokkal.

A hirtelen bekövetkező fagy ezt is tudja “produkálni”. – A kép forrása: napi.hu

A legnagyobb gond viszont az, hogy lassan már nincs hol biztosítani a gyümölcsösöket. Mint tudjuk, a gyümölcstermesztés az egyik legkockázatosabb üzem az időjárási szempontjából, és ennek ellenére csak minden 20. termelő van tisztában azzal, hogy miért is éri meg neki legalább egy jégbiztosítást kötni az ültetvényre. Csakhogy szűkek a lehetőségek, a növekvő igényekre pedig a biztosítók a lehetőségek további szűkítésével válaszolnak.

És! Amikor támad a belvíz. – A kép forrása: nak.hu

A tisztánlátás elősegítésére az Agrisk növénybiztosítási kalkulátort üzemeltető szakemberei körbejárták a témát és a következőkre jutottak. Vannak olyan biztosítók, akik egyszerűen kizárják a fagyokat a biztosítható káresemények köréből. Vannak olyanok is, akik bizonyos növényeket utasítanak vissza jegestől-fagyostól, mint például a szőlő. Mások pedig kompletten a gyümölcsöt, mint növénycsoportot küldték el melegebb éghajlatra, a szó szoros értelmében. – Aki tavaszi fagy biztosításban gondolkodik, annak túl sok lehetősége nincsen, mivel 1-2 biztosító fogadja be ezt a kockázatot és némelyik pedig csak néhány gyümölcs típusra. Ezzel a kör be is zárult. – Jégbiztosítás kapcsán kicsit jobb a helyzet, de a szőlősök vannak a leghátrányosabb helyzetben, ami a választható biztosítók körét illeti. Az agrisk.hu agrárbiztosítási portál kárszimulátor funkciója viszont jó támpontot ad a választhatóság és a térítés minősége vonatkozásában, így mindenképpen érdemes az előnytelen önrészes konstrukciók kiszűrése érdekében felkeresni a portált. – Azok a termelők, akik kíváncsiak arra, hogy hogyan lehet jobb ár-érték arányú biztosításhoz jutni, igényeljenek díjmentes Partner Kártyát az Agrisk honlapján, melynek segítségével akár kárszakértői támogatást is kaphatnak a helyszínre az Agrisk legújabb Kárszemle szolgáltatásának keretében. (Forrás: magro.hu/Surmann Árpád agrisk.hu, karszemle.hu alapító, agrárbiztosítási szakértő)

Az aszály, különösen a súlyos légköri aszály pedig erre képes. – A kép forrása. agroinform.hu

A Polgári Kisgazdák azt szorgalmazzák, hogy a kereskedelmi biztosítók dolgozzanak ki egy jól áttekinthető, egyszerűsített adminisztrációval együtt járó, valamint az aszály-, a belvíz-, a jég- és a fagykárok ellen átfogó olyan biztosítási konstrukciót, amely révén az optimális csoportos kockázatviselés segítségével nyugodtan alhat a földet művelő ember. Ez nem kis feladat, de meg kell csinálni. (KPE)