Most szórd ki a hamut a kertbe, imádni fogják a növényeid

Fotó: ripost.hu

Drága tüzelőanyag a keményfa. Ne dobd ki az értékes hamuját, inkább forgasd vissza a földbe. Tele van ásványi anyaggal, igazi or­ga­ni­kus tápszer a földnek. Kü­lö­nö­sen a lúgos talajt igénylő növények kedvelik. Kár­te­vők ellen is be­vet­he­ted.

Kemény fával tüzeltél télen? Akkor az otthonosan pattogó kandalló tűz hamuját gondosan eltetted.

Most jött el az ideje, hogy a benne felhalmozódott tápanyagot visszaforgasd a földbe.

Őseink évezredek óta használták a kertbenés a háztartásban is. A legjobb a keményfa hamuja.

Vigyázat: kémiai szerekkel kezelt, lakkozott, festett vagy préselt fa hamuját ne használd. A szén hamuja sem alkalmas, mert tele van nehéz fémekkel.

1. Komposztba

Hintsd meg vékonyan a komposztot 15 centiméteres rétegenként. A hamu tökéletes összetételű, virágzást elősegítő, organikus tápanyag. Kálcium-karbonátot (mész), káliumot, foszfort, mangánt, cinket, magnéziumot tartalmaz.

Csupán a nitrogén hiányzik belőle. Ne pótold azzal, hogy összekevered nitrogénes műtrágyával, mert hatására ammóniagáz fejlődik!

2. Lúgosítja a földet

Lúgos kémhatású, tehát növeli a föld pH értékét. Olyan növényekre szórd, melyek a magas pH-jú földben fejlődnek jobban. Még a savas földet kedvelő paradicsom vagy egyéb, kalcium igényes növény is hálás érte. Szórd a fahamut egyenesen az ültető gödörbe.

A krumpli nem szereti a hamut, ám a krumplibogarak sem. Szórd a levelekre, hogy elriassza a kártevőket.

Mennyi szükséges? Mérd meg a föld pH-ját. Az értéktől függően négyzetméterenként 50-70 grammot, 1000 négyzetméter területre maximum 11 kg-ot számíts.

3. Mohásodás

Mohásodik a pázsit? Ez azt jelenti, hogy savanyú és levegőtlen a földje. Hintsd meg hamuval, majd pár nap múlva gereblyézd ki az elpusztult mohát.

4. Algásodás

Elalgásodott a kerti tavacskád? 1 ek hamu 400 l vízbe szórva megszünteti az algásodást.

5. Csigainvázió ellen

Elszaporodtak a csigák?Szórj hamut az ágyások szegélyére.  A házas és a meztelen csigákat, vagy a káros bogarakat kiszárítja és megöli ez a természetes anyag.

Az eső elmossa a hamut. Ha szükséges, utána szórd be újra

6. Hangyariasztó

A hangyák nem szeretik a hamut, mert nem tudják elhordani. Ha a hangyavárra szórod, kiköltöznek belőle.

7. Zöldségek és gyümölcsök tartósítása

Áss egy gödröt, töltsd meg hamuval. Fektesd bele a tartósítani kívánt növényeket, úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. Napokig, de akár évekig is eltarthatók ezzel a módszerrel.

Veszélyes, maró hatású anyag, gyerekek elől el kell zárni.

Ugye te is lecsukható fedelű, fém tartályban vagy üvegben tárolod? A kiszórásánál viselj kesztyűt, netán orrvédőt, védőszemüveget.

(ripost.hu, Rózsa Dia)