Most mi támadunk és a vírus védekezik

Forrás MTVA

Orbán Viktor miniszterelnök reggeli interjúja a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! műsorában.

Március 15-ére minden 60 év fölötti ember be lesz oltva

Megállt a járványhelyzet javulása, ehelyett stagnálásról, sőt némi romlásról lehet beszélni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, hozzátéve, hogy 264 530 embert már legalább egyszer beoltottak és 92 ezer körül van azok száma, aki már a második oltását is megkapta.

– Eddig a vírus támadott és mi védekeztünk, most mi támadunk és a vírusnak kell védekeznie – tette hozzá a kormányfő. Orbán Viktor szerint március 15-ére minden 60 év fölötti, az erre regisztrált magyar állampolgár legalább egyszer be lesz oltva.

Ha a kínai vakcinával is tudunk oltani, akkor áprilisra a beoltottak és a hat hónapnál nem régebben fertőzöttek – tehát a védett személyek – száma meg fogja haladni a kétmilliót

– mondta a miniszterelnök.

Jövő héten használatra kész lehet a kínai vakcina

Az orosz vakcina érkezik, hamarosan felhasználható, talán már jövő héten. A kínai vakcinát még ellenőrzik a magyar hatóságok. Szerbiában mindkettőt használják már és jók a tapasztalatok. Magyarokat is oltottak vele, megnyugtatók az információk. Gyógyszergyártók csatája is zajlik. Van az amerikai az orosz és a kínai vakcina, így áll jelenleg a világ. Nem mondható, hogy támogatják egymást. Az életünkről van szó, ezért ne játszanak az életünkkel. Ez a csata azonban zajlik, és megmondható, hogy melyik ellenzéki politikus melyik mellett áll ki.

Szerintem világjárvány idején elfogadhatatlan, hogy az emberek egészségét politikai kérdéssé teszi a baloldal. Ezt a határt nem szabadna átlépni. Más országokban az ellenzék is a védekezés segítésére összpontosított, mi nem vagyunk ilyen ország, de végeznünk kell a munkákat” – mondta.

Brüsszelnek fontosabb, hogy olcsó legyen a vakcina

A brüsszeli vakcinabeszerzés lassan halad. A jóindulatú olvasatom erről az, hogy a brüsszeli bürokraták számára az a legfontosabb, hogy minél olcsóbban szerezzenek be vakcinákat. Ez azért kulcskérdés számukra, mert később számon kérik őket – fogalmazott Orbán Viktor.

Kiemelte, nekünk magyaroknak a pénz nem lényegtelen, de az életünk fontosabb. Ha arról kell dönteni, hogy kevesebbet, de olcsón, vagy többet, de drágán, mindig az utóbbit fogjuk választani. Talán ez Brüsszelben nem olyan nyilvánvaló, mint Budapesten.

Mindenki szabadságot szeretne és visszakapni az életét, ezért a kormányfő megérti a vendéglátósok nyomásgyakorlását az újraindítással kapcsolatban. Ennek ellenére óvatosan, felelősségteljesen, megfontoltan kell haladnunk.

Indítunk egy nemzeti konzultációt február közepén. Az első hullám után már volt erre példa, akkor az emberek kinyilvánították a véleményüket. Amikor az első hullámot legyőztük nyár elejére, akkor nemzeti konzultációt indított a kormány. A nyáron tartott konzultációból kiderült, vannak, amiket kibírnak az embereket, vannak, amiket nem. Kibírják, ha bezárnak az éttermek, kávézók, mozik, de kibírhatatlan lett volna az óvodák, iskolák és munkahelyek bezárása. Ezért ezeket nem zártuk be.

Itt az ideje a gazdaság újraindításának

Most, amikor nyitni kell, február közepe és március eleje környékén feltehetjük azokat az ezzel kapcsolatos izgalmas kérdéseket, amelyekre a vakcinabeszerzések nélkül eddig nem volt lehetőség.

Mivel vakcina érkezett, ezért a gazdaságvédelem átadta a helyét a gazdaság újraindulásának. Van arról egy vita, hogy a védekezés sikeres volt-e, de az eredményeket ő munkában méri, a kormánynak pedig sikerült megvédenie a munkahelyeket – fogalmazott Orbán Viktor.

Április elején meghozzuk azokat a döntéseket, amelyek első sorban a magyar oktatás- és kutatásfejlesztésről szólnak majd. Ezek alapján meghozhatjuk azokat a döntéseket, amelyek egy teljesen új, soha nem látott energiai, gazdasági és agrárfejlesztés indulhat el.

A 2020-as évben a gazdasági mutatók alapján messze az élmezőnyben vagyunk, 5-6 százalékkal. Az osztrákok mindenképpen mögöttünk vannak, a németek lehetséges, de talán még a csehek is. Összességében a védekezésre fordított energiák jól térültek meg.

A bértámogatást előre fizetik a vendéglátósoknak

Kijelentette, a vendéglátósoknak igazuk van, a bértámogatás kifizetése lassan haladt. Utófinanszírozási rendszer volt kitalálva, de ez nem vált be, ezért jelenleg előre fizetés van. Február során valószínűleg minden pénzt kézhez vehetnek. A kkv-k számára 10 millió forintos hitelt nulla százalékos kamatozással biztosítunk 10 évre. A zárásnál és  a nyitásnál is az fontos, hogy mit fogadnak el az emberek. Azok , akik védettek, mert beoltották őket, vagy átestek a betegségen, akkor számára lehetséges, hogy gyorsabban történjen a nyitás. A konzultáció dönti majd el.

Március közepén a harmadik kategória, tehát a 60 évnél idősebb regisztráltak valószínűleg mind megkapják az oltást. Tehát a legveszélyeztetettebbek védettek lesznek, legalábbis, akik regisztráltak oltásra.

Több a házasságkötés, több gyerek születik

A mostani népességi adatok azért érdekesek, mert 2010-ben kezdtük el a kormányzást, ezért össze tudjuk hasonlítani az elmúlt 10 év adatait az azt megelőző 10 évvel. Ezek alapján komoly eredményeket ért el Magyarország az önbecsülés terén. Több a házasság, többen alapítanak családot és többen vállalják a nem kívánt gyerekeket is – fogalmazott.

A miniszterelnök kiemelte, hogy ő nem választási ciklusokban gondolkodik, hanem nemzedékekben. Ennél az első lépés, pedig, hogy megszülessenek a következő nemzedékek. Elkötelezett amellett, hogy folytassák a családok támogatását, mely már 2,5-szeresére nőtt 2010-hez képest.

Azt is elengedhetetlen, hogy a kormány folytassa munkavállalók támogatását.

A kormány mindenben támogatja a fiatalok önálló életkezdését

A 25 év alattiak személyi jövedelem-adó eltörléséről elmondta, a kormány filozófiája, hogy a megszületéstől kezdve minél több segítséget adjanak a magyaroknak az önálló élet megkezdéséhez. Ez az óvodai támogatástól kezdve a középiskolai tanulmányok díjának átvállalásán keresztül kíséri a fiatalokat, akik 18 éves kor felett már felvehetik a csokot és a babaváró kölcsönt, a későbbiekben 25 éves korukig nem kell fizetniük a személyi jövedelemadót, valamint házasságkötés és gyermekvállalás esetén is számíthatnak a kormány támogatására.

Semmilyen életformát nem akarunk rájuk erőltetni, de szeretnénk adni egy lehetőséget,

egy esélyt. Ezt úgy kell tenni, hogy ne nyomásgyakorlásnak tűnjön, hiszen évről évre ezt az álláspontot meg kell védenünk. Segíteni akarunk a családoknak, ösztönözni akarjuk a gyermekvállalást, mégis a jóakaratú támogatásokat sokszor politikai támadások fogadják. Ez egy bonyolult helyzet, de ilyen az országunk. Talán pont ettől olyan szép, mert bonyolult – zárta mondandóját Orbán Viktor.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió