Most kell a segítség a hazai termelőknek / Összeomolhat a magyar húspiac

Fotó magyarmezogazdasag.hu

A fogyasztók először olcsó hússal találkozhatnak majd az üzletekben, de a termelők nagy bajban vannak. Miután Kína nem vásárolja fel a német húst az ottani sertéspestis járvány miatt, Európában óriási többletek lesznek, ami úgy leviheti az árakat, hogy bajba kerülnek az ágazati szereplők Magyarországon is.

Veszélybe sodorhatja az európai, így a hazai húspiacot az afrikai sertéspestis németországi megjelenése. Az európai piacon egyre valószínűbb, hogy jelentős sertéshústöbblet jelenik meg, mivel Kína már ki is tiltotta piacról a német termékeket. Az átmenetileg beragadó, jelentős készletek miatt nagy áresés várható, amely tönkreteheti a gazdálkodókat – kezdi cikkét a húspiac helyzetéről a Magyar Nemzet.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az első piaci információkkal kapcsolatban elmondta a lapnak, már most jelentősen estek a német felvásárlási árak, amelyek hatással lehetnek a magyarországi nagy feldolgozók átvételi áraira is. Az uniós piacon így immár szinte biztos, hogy rövid távon jelentősen olcsón, önköltségi ár alatt, dömpingszerűen jelenhet meg a Németország elleni korlátozások miatt megmaradó sertéshús. Az ágazati szereplők így a telített európai piac helyett a Távol-Kelet felé fordulhatnak.

Viszont várhatóan a Németország környéki országok várhatóan felszívják a többlet jelentős részét, ezzel pedig Magyarországon is drasztikusan csökkenhetnek a felvásárlási árak, veszélybe sodorva a hazai ágazati szereplőket. Éder Tamás szerint ezért a Hússzövetség és az agrártárca arra kéri a kiskereskedelmi láncokat, hogy inkább a hazai termékeket részesítsék előnyben az olcsón értékesített német felesleg helyett.

Németországban egyébként eddig csak vaddisznóknál jelent meg a sertéspestis, pont abban a Brandenburg tartományban, ahol eleve kevés sertéstartó telep működik. Ezért az uniós érdekvédelmi szervezet arra kéri a piaci szereplőket, arányosan reagáljanak a német bejelentésre, és vegyék figyelembe a sertéspestis terjedését gátló hatósági intézkedéseket.

A boltokban könnyen megjelenhet ettől még Magyarországon a dömpingáras hús – Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint – de a magyar szereplők abban reménykedhetnek, hogy a nagy kereskedelmi láncok jellemzően hosszú távú szerződéseket kötnek a beszállítóikkal, míg egy esetleges sertéshúsdömping átmeneti jelenség a piacon. Ettől még a felvásárlási árak tartósan csökkenhetnek, ezzel együtt a fogyasztói árak is alacsonyabbak lehetnek.

Forrás: napi.hu