Most érik a legfinomabb, gyógyerejű magyar gyümölcs, élj 100 évig

Fotó: 123RF

Úton-út­fé­len rád mo­so­lyog­nak a piros eper­rel teli ládák, hisz már ja­vá­ban dü­bö­rög a sze­zon.  Ne ma­radj ki te sem a jóból, hisz az eper rend­kí­vül íz­le­tes, és fan­tasz­ti­kus gyógy­ha­tás­sal bír!

A földi eper, azaz a szamóca édes-vörös színének és zamatos ízének nehéz ellenállni, épp ezért rengeteg élelmiszer-készítményben találkozunk hasonló ízesítéssel (fagylalt, lekvár, csokoládé stb.).

Ez a szezonális gyümölcs azonban nemcsak finom, hanem értékes tápanyagokkal és antioxidánsokkal van tele, valamint élelmi rostokban, káliumban és magnéziumban is gazdag.

Ismerd meg közelebbről az eper egészségre gyakorolt hatásait:

1. Javítja az agy működését

Antioxidánsokban és C-vitaminban gazdag, megköti a szervezetben lévő szabad gyököket, így jótékonyan befolyásolja az agyi aktivitást. A benne lévő jód és kálium javítja az agy vérkeringését.

2. Növeli az immunitást

A C-vitaminban gazdag gyümölcs nem véletlenül erősíti a szervezet védelmi rendszerét. 51,5 mg C-vitamin van jelen egyetlen eperben. Egy csésze eper akár fedezheti a napi C-vitamin-szükségletet.

3. Javítja a szív kondícióját

Az antioxidánsokban gazdag eper segít az artériák plakkmentes állapotának megtartásában, védve az erek belső részét. A vérnyomásra is jótékony hatással van.

4. Felpörgeti a testben elraktározódott zsírok elégetését

Az antiociánok, azaz a vörös színért felelős antioxidánsok elősegítik a zsírégetést. Egy vizsgálat kimutatta, hogy akik antiociánnal növelt magas zsírtartalmú diétát folytattak, azoknak a körében, akik 24%-al kevesebb súlygyarapodást észleltek, mint az a csoport, ahol csak szimplán magas zsírtartalommal rendelkező ételeket fogyasztottak.

5. Csökkenti a magas vérnyomást

Magnézium- és káliumtartalmának köszönhetően az eper jótékony hatással van a magas vérnyomásra is. A kálium csökkenti az artériák merevségét, így könnyítve meg a véráramlást.

(ripost.hu, F.E.)