Most éri meg belevágni a biogazdálkodásba: a támogatás és a kereslet rohamléptekben nő!

fotó Biokontroll Kft.

A magyar kormány minden eddiginél intenzívebb támogatása serkenti a hazai gazdák ökológiai termelésre való átállását.

A hazai gazdák egymás után állítják át termőterületeiket biogazdálkodásra. A folyamatot az állandó, jórészt külföldi kereslet és az Unió, illetve a magyar kormány minden eddiginél intenzívebb támogatása is serkenti. Roszík Péter, az egyetlen hazai, a magyar ökogazdák tulajdonában álló ellenőrző és tanúsító szervezet, a Biokontroll Kft. ügyvezetője szerint a közeljövő egyik legfontosabb feladata, hogy minden intenzíven, „vegyszeresen” gazdálkodó magyar termelő megértse: nincs semmilyen ellentét a két gazdálkodási mód között, csak különbségek vannak. Bármely gazdálkodó dönthet úgy, hogy megkezdi az átállást biogazdálkodásra, és ehhez a környezet még soha nem volt ennyire kedvező.

Napjainkban hazánkban 300 ezer hektárnyi területen folyik biogazdálkodás

Ma a magyarországi termőterületek 6,5-7 százalékán folyik biogazdálkodás, ami 2,5-szerese a 2010-es értéknek. Az akkor 110-120 ezer hektárnyi terület mára 300 ezerre nőtt, de ez még csak a kezdet. A magyar kormány és az Európai Unió is kiemelten támogatja az ökológiai gazdálkodás terjedését, a tervek szerint az aránynak belátható időn belül 25%-ra kellene emelkednie. Az épp itt tartó, szomszédos Ausztria példája is azt mutatja, hogy ez egyáltalán nem lehetetlen.

Érezhetően terjed az ökológiai, illetve a biogazdálkodás trendje az agráriumban

A pályázati források mellett a belföldi kereslet növekedése adhat még jelentős lökést a termelőknek, és a trend itt is bíztató. Az előállított anyagok 80-90 százaléka még ma is külföldre kerül, de 10 éve ez még 98% volt. Nem túlzás azt mondani, hogy az ökológiai gazdálkodás, illetve a biogazdálkodás tömeges terjedése lesz a következő évtized legerősebb trendje a hazai agráriumban az automatizálás mellett.

Minőségi élelmiszert kell termelnünk, környezetpusztítás nélkül

Roszík Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője ‒ több egyetem címzetes egyetemi docense ‒ kifejtette, a modern biogazdálkodásnak van jövője, és alkalmas arra, hogy megtermelje az emberiség számára szükséges, minőségi (szermaradékmentes és tartalmas), és mennyiségében is elegendő élelmet. Mindezt környezetpusztítás nélkül, fenntartható módon, mert az ökogazdálkodás nemcsak gazdasági szempontból jó választás, de előbb- utóbb mindenkinek ezen a módon kell a földhöz, a bolygóhoz, az élelemtermeléshez viszonyulnia.

Természetes módszerekkel a gyomok és a kártevők ellen

Egyszerűen tudomásul kell vennünk, hogy a korábbi megközelítéseken változtatni kell. Az ökogazdálkodás egy kifejezetten tudásintenzív terület, ahol a vegyszerek helyett ‒ nyilván egyszerűsítve, tudással és odafigyeléssel biztosítjuk a kívánt termést, miközben itt is megvannak azok a természetes anyagok és módszerek, amelyekkel védekezni lehet a gyomok, vagy a kártevők ellen. Szerencsére ezt egyre többen ismerik meg és fel, amihez igyekszünk minden támogatást megadni, többek között a Biokontroll honlapján.

A biogazdálkodásban minden kezdet nehéz, de a termelők nehézségeit kompenzálják

Azt is sokan tudják, hogy a legnehezebb időszak a biogazdálkodók munkájában az átállás 2-3 éves periódusa, amikor a terményeket még nem lehet a minősített bio-, vagy öko- termékek magasabb árain eladni, de be kell tartani minden előírást. Szerencsére ezzel a jogszabályalkotók és a támogatás rendszerét létrehozó intézmények is tisztában vannak, és ennek megfelelően kompenzálják a termelőket. A bio- vagy átállás alatt álló gazdálkodók a vidékfejlesztési programoknál is plusz pontot kapnak.

Az ökogazdálkodás előnyt jelenthet egyes pályázatoknál

Az utóbbi időben mintegy 60 olyan pályázat jelent meg, amelyben az ökogazdálkodásnál élvezett előnyöket érvényesíteni lehet, és a támogatások köre, intenzitása hosszabb távon sem csökken majd ‒ mutatott rá a vezető. Soha nem késő tehát megkezdeni az átállást, és láthatóan a kereslet is csak bővül, de tény, hogy minél hamarabb vág bele valaki, annál előbb tudja kialakítani a piaci pozícióit, akár kül- akár belföldön.

Forrás: agroinform.hu