Moldovában tartanak csúcstalálkozót az európai országok

forrás: Európai Tanács 2021. 06.24-i ülése, Európai Unió

A Moszkvához közeli helyszín kiválasztása a Politico szerint Putyinnak üzen.

Több mint 40 európai vezető érkezik csütörtökön Moldovába az Európai Politikai Közösség Csúcstalálkozójára. A Moszkvához közeli helyszín kiválasztása egyszerre üzenet Putyinnak és egy nagyon veszélyes lépés – írja a Politico.

A találkozóra szó szerint és átvitt értelemben is Oroszország holdudvarában kerül sor, hiszen a régiót Putyin Moszkva befolyási övezetének részeként tekinti. Ezért nem is lesz könnyű több mint 40 nyugati politikust beutaztatni az országba. 

A találkozó idejére lezárják Moldova légterét, amelyet  a NATO gépei fognak őrizni az esetleges orosz betörésektől. A legtöbb vezető nem is marad éjszakára, igyekeznek minimálisra korlátozzák ott tartózkodásukat.

Moldova egy 2,6 milliós volt szovjet ország az EU és Ukrajna között. Maia Sandu nyugatbarát elnök vezetésével csatlakozni szeretnének az Európai Unióhoz. Ez azonban egyáltalán nem lesz egyszerű, egyrészt mert a Dnyeszteren túli régió orosz szakadár terület, másrészt mert az egész országban jelentős a moszkvai befolyás. Sandu elnök elmondása szerint Moldova nemrégiben meghiúsított egy oroszok által támogatott puccskísérletet is.

Forrás: mandiner.hu

https://mandiner.hu/cikk/20230601_europa_moldova_eu_csucs_kulfold_haboru