Mol: Ígéretesnek tűnik Üllő térségében a szénhidrogén kutatás

veKőolaj-finomító. - A kép illusztráció. - A kép forrása: foldrajzmagazin.hu

A területen nagy valószínűséggel nem földgáz, hanem kőolaj lesz.

Ígéretesnek tűnik a szénhidrogén-kutatás a Dány koncessziós területhez tartozó Üllő térségében – hangsúlyozta Homonnay Ádám, a Mol Magyarország kutatás-termelés igazgatója hétfőn az üllői 3D szeizmikus mérés bemutatásán. Az igazgató Monostorpályiban arról tájékoztatott, hogy sikeresen zajlik a Mol sekélygáz-kitermelési programja Kelet-Magyarországon.

Az olajtársaság Üllő határában mintegy 30 négyzetkilométeren  szénhidrogént keres, a február végén kezdődött, és a vége felé járó méréseket az Acoustic Geofizikai Kft. végzi.

A mérést bemutató sajtóúton elhangzott, hogy a területen nagy valószínűséggel nem földgáz, hanem kőolaj lesz.

Homonnay Ádám kiemelte, a vecsési kőolaj-találat felértékelte az Üllő melletti területet, és arra számítanak, hogy eséllyel lehet itt is kőolajat találni.

A rendezvényen a Mol szakemberei ismertették, hogy a kutatás folyamatában mérésekkel térképezik fel a földalatti területet. A kapott adatokat feldolgozzák, kiértékelik, hogy meggyőződhessenek az adott terület lehetőségeiről, ezután következhet a fúrás.

Homonnay Ádám elmondta, az üllői területen az adatok feldolgozása három hónapot, kiértékelése újabb három-hat hónapot vesz igénybe, így vélhetően legkorábban az idei év végén lehetne  fúrni.

Az igazgató tájékoztatott arról is, hogy sikeresen zajlik a Mol sekélygáz-kitermelési programja, amelynek egyik helyszínén, a hajdú-bihari Monostorpályiban a sajtónak bemutatták az R–69-es fúrótoronynál folyó munkálatokat.

Homonnay Ádám elmondta, ez a negyedik ígéretes fúrásuk, korábban három sikeres sekélygáz-fúrást hajtott végre Kelet-Magyarországon: kettőt Komádi térségében, egyet pedig Álmosdon. A három új kút 20 ezer átlagos családi ház gázigényét tudja kielégíteni néhány évig, további hétezer lakás gázellátását pedig a tervek szerint a még ebben az évben termelésbe álló, Monostorpályi határában lévő új kút fogja biztosítani – fűzte hozzá.

Az igazgató utalt arra, hogy 2019-ben indították el a sekélygáz-programot, új technológiával a földfelszínhez közelebb eső rétegekből, sekélyebb, 1500-2000 méter mélységből hozzák felszínre a gázt.

A sekélygáz-program azért is eredményes, mert a modern szeizmikus eljárásokkal olyan adatokhoz jutnak, amelyekkel már az irodában nagy pontossággal kijelölhető, hol van kitermelésre alkalmas gáz – magyarázta megjegyezve: ennek köszönhetően az elmúlt években 18 fúrásból 16 sikeres volt.

Magyarországon a jelenleg termelt évi 1,4 milliárd köbméter gáz mintegy öt százalékát adja a sekélygáz, és az ország biztonságos gázellátása érdekében folyamatosak a feltárások – jelezte Homonnay Ádám.

A Monostorpályi térségében folyó, egymilliárdos költségű feltárást ígéretesnek, a térséget a földgáz kutatás-termelés szempontjából perspektivikus területnek nevezte a Mol Magyarország kutatás-termelés igazgatója a helyszínen.

Forrás: heol.hu

https://www.heol.hu/hazai-gazdasag/2023/03/igeretesnek-tunik-a-mol-szenhidrogen-kutatasa-ullo-tersegeben?utm_source=factiva_f&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator