MOK: Nem vesz részt az orvosi kamara elnöke az állami kórházak vezetőinek kiválasztásában

Fotó: praxis.blog.hu

„A megtisztelő felkérés ellenére” nem vesz részt a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, Kincses Gyula annak a javaslattevő bizottságnak a munkájában, amelyet az állami kórházak vezetőinek kiválasztására hoztak létre október 30-án – adta hírül a szervezet. Mint írták, erről már Pintér Sándor belügyminisztert is tájékoztatták. „Az elnökség jelenleg elsődleges és sürgős feladatának az új jogviszonyt meghatározó törvénnyel és végrehajtási rendeleteivel, a háziorvosi rendszer, az alapellátó gyermekgyógyászat és fogászat jövőjével, valamint a járványhelyzettel kapcsolatos teendőket tartja” – hangsúlyozták a hétfő reggel megjelent közleményükben.

A Népszava értesülése szerint egy új egészségügyi rendszer mintegy 40 „csúcsvezetőjét” keresi Pintér Sándor belügyminiszter. Hozzájuk tartoznának a régiókban működő kórházak, rendelőintézetek és az alapellátók is – írja a lap, kiemelve, hogy gyakorlatilag ők lennének az egészségügyi ellátásért felelős személyek az ország adott területén. Egyes források alapján kormánytisztviselői státuszban dolgoznának, és várhatóan már január előtt hivatalba léphetnek. „Most még azt sem lehet tudni, hogy pontosan mi az az új struktúra, amihez a hét végén megnevezett bizottság castingolja a főigazgatókat” – mondta a napilapnak az egyik nagy intézmény vezetője.

Egyeztetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Magyarországi Munkavállalók, Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (MSZ EDDSZ), valamint a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete (MÖSZ) képviselőivel az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről – tájékoztatta a tárca hétfőn az MTI-t. A tárgyalófelek megállapodtak, hogy a készülő kormányrendeletekhez további részletes javaslatot terjesztenek elő, melyekről folytatják az egyeztetést – áll a közleményben.

MTI, NÉPSZAVA