Módosult a vadkár megtérítésének szabályozása

Fotó agroinform.hu

A védett állatok által okozott károk miatt a jövőben a természetvédelmi hatóságnak kell kártalanítást fizetnie. A földforgalmat érintő törvények mellett az agrárium szereplőinek versenyképességét javító törvénymódosításokat is elfogadta az Országgyűlés. Mindkét törvénymódosítás 2019. január 11-én lép hatályba – számolt be a nak.hu.

A módosítás szabályozza a védett állatok (pl. vadludak) által okozott károk megtérítését. Eddig, ezeknek a fajoknak az esetében nem volt rendelkezés arra nézve, hogy ki viseli a kárt, ha elmaradt az indokolt riasztás, befogás vagy gyérítés. A jövőben érvényes az a szempont, hogy mivel az állam korlátozza a gazdálkodók lehetőségeit, a közérdekre tekintettel, így ebben az esetben a természetvédelmi hatóságnak kell kártalanítást fizetnie. – A 2015-ben elfogadott új vadászati törvény megoldásokat adott a vadgazdálkodást érintő alapvető kihívásokra. Az azóta eltelt időszak gyakorlati tapasztalatai azonban indokolttá tették a jogszabály finomhangolását. (Forrás: agroinform.hu)

A Polgári Kisgazdák szakértőinek változatlanul az a véleménye, hogy a szántóföldi vadkárok megelőzésének a legjobb módja a felelős és ésszerű vadgazdálkodás. A pontos vadlétszám beállítása a hivatásos vadász egyik legfontosabb szakmai feladata. Kilövésre mindig a kevésbé értékes tulajdonságokat átörökítő egyedeket kell kijelölni. A vadállomány létszámát úgy kell beállítani, hogy az, az erdőművelési ágba sorolt területek vadeltartó képességének megfeleljen. Szükség esetén, a nagyon hideg téli időjárásban a vadak etetéséről is gondoskodni kell, illetve a nyári szárazságok idején vaditatókat érdemes létesíteni a vadállomány megóvása érdekében. A szakszerű vadgazdálkodás a komplex és okszerű erdőgazdálkodás fontos része, mert a vadállomány és az erdő együtt szerves élőhelyi egységet, szakszóval: egységes biotópot, azaz élő-helyet alkot. (KPE)