Módosuló közjogi törvények

Nyolc – már hatályos – törvény módosítását javasolta a Kormány az ” Egyes közjogi tárgyú törvények módosításáról ” című törvényjavaslatában.

Van, ahol csak valóban terminológiai szópontosításról van szó, van, ahol lényeges kérdésről.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény  módosítása a fővárosi kerületi és a fővárosi kompenzációs listán képviselői helyet szerzett  egyének  három napon belüli nyilatkozatát írja elő, hogy melyik helyet  kívánja betölteni?

Fővárosi közgyűlésnek csak az a kerületi önkormányzati képviselő lehet  fővárosi kompenzáció listáról mandátumot szerzett tagja, aki egyéni választókerületben szerzett képviselői mandátumot.

A cél tehát, hogy két kompenzációs listáról ne lehessen betölteni képviselői helyeket.

A javaslat a Színház-és Filmművészeti Egyetem részére  – megfelelő működésének biztosítása végett – ingatlanokat illetve ingó vagyont juttat.

Ahogy itt is, a közelmúlt időben más esetekben is egyre gyakrabban találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy a törvényjavaslatok a laikusok számára jelentéktelennek tűnő módosításokat tartalmaznak. Nem feleslegesek ezek a  pontosítások, mert a meglévő jogszabályokat szóhasználatban, kifejezésmódban  módosítani, pontosítani szükséges a többi jogszabályhoz igazodva. A későbbi vitákat, problémákat csak így lehet elkerülni.

Dr. Bakos Zoltán, KPE szakértő