Módosulnak egyes szociális, köznevelési és egészségügyi kormányrendeletek

A száraznak tűnő 32/2024 kormányrendelet a gyakorlatban sokakat érint és döntően azok figyelmébe ajánlom, akik hivatalból kell, hogy alkalmazzák a jogszabályokat.

Az egyes szóhasználati módosítások lehet, hogy többek számára feleslegesnek tűnnek, de a gyakorlatban jelentőséggel bírnak. Ilyen például, hogy „eszközfajta” szövegrész helyébe a „hatóanyag, indikáció, vagy eszközfajta” a „gyógyászati segédeszköz” szöveg helyébe a „gyógyszer vagy gyógyászati segédeszköz” szöveg lép. Akik mindezeket alkalmazzák azok számára világosabb lesz a helyzet.

Örömteli hír a szerencsére nem túl sok érintett számára, hogy a gerinc eredetű izomsorvadás újszülöttkori szűrőprogram koordinálásával kapcsolatos költségeinek támogatására a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza havi 1.125.000,- Ft összegű fix díjban részesül, míg a szűrőprogram végrehajtásának finanszírozására a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ havi 15.566.665,- Ft, míg a Semmelweis Egyetem havi 20.808.335,- Ft összegű fix díjban részesül.

Változik a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaival kapcsolatos eljárásról szóló 327/2011 kormányrendelet és ennek keretében nagyon részletes szabályokat kapott a rehabilitációs mentori tevékenység.

A mentor a feladatok ellátásáról naplót vezet és a szolgáltató útján meghatározott formában és rendszerességgel beszámol munkájáról a rehabilitációs hatóságnak.

Az előírásokat a folyamatban lévő és megismételt eljárásokban is alkalmazni kell.

A jövőben vezetőnek minősül az intézmény önálló szervezeti egységének vezető beosztású egészségügyi szakdolgozója is.

Az érintetteket joggal érdekelheti a rendelet melléklete, mivel ez tartalmazza a háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás, a védőnői szolgáltatás, anya-, gyermek- és ifjúságvédelem, a fogászati ellátás, az otthoni szakápolás, stb. 2024 évre szóló költségvetési előirányzatának összegét is.

Közvetve vagy közvetlenül mindenkit, így a Polgári Kisgazdákat is minden olyan kérdés érint, amely a szociális, köznevelési és egészségügyi tárgykörbe tartozik, ezért a javuló szolgáltatásokban bízva továbbra is várjuk az ország anyagi lehetőségeihez igazodó újabb jogszabályokat!

Dr. Bakos Zoltán

KPE szakértő