Módosulnak a gyermekjóléti, gyermekvédelmi feladatok, intézmények

Fotó: hiros.hu

A családok, főleg a gyermekek védelme érdekében az Emberi Erőforrások Minisztere a 35/2020. számú rendeletével több korábbi rendeletet módosított, pontosított 2020. októberében.

Megerősítésre került a nevelőszülői tanácsadó szolgálat annak érdekében, hogy a nevelőszülőket megfelelően felkészítsék azon feladatra, hogy a gyermekek visszakerülhessenek vérszerinti szüleikhez illetve örökbefogadó szülőkhöz. Ugyanakkor fel kell készíteni őket és az ott élő többi gyermeket is a kiváló gyermek okozta veszteség feldolgozására.

A szakszolgálat örökbefogadást megelőző tanácsadást nyújt és tájékoztatást ad arról, hogy részt lehet venni – térítésmentesen – örökbefogadásra felkészítő tanfolyamon.

Az örökbe adható gyermek esetében összefoglaló készül addigi életéről, teljes napirendjéről, minden szokásáról / kelés, fekvés, tisztálkodás, étkezés, játékok, stb. ,stb./.

Változatlan cél, hogy a testvérek, féltestvérek egy helyen, méghozzá házaspárnál kerüljenek elhelyezésre. A testvérek szétválasztása avagy az egyedülálló személynél való elhelyezés csak indokolt esetben lehetséges!

A külföldre történő örökbeadás csak utolsó lehetőségként merülhet fel!

A helyettes szülők, nevelőszülők, a családi napközit üzemeltetők kötelesek térítésköteles tanfolyamot elvégezni ahhoz, hogy e feladatukat elláthassák.

A Polgári Kisgazdák a családok fontosságát, a gyermekek érdekeit mindig elsődleges szempontként kezelték, ezért támogatólag fogadunk minden olyan intézkedést, jogszabályt, mely a legcsekélyebb mértékben is segíti az ő életüket.

Dr. Bakos Zoltán