Módosul az egészségügyi mentés

Fotó Országos Mentőszolgálat

Az igények és a technika változása szükségessé tette, hogy az emberi erőforrások minisztere módosítsa 2021 szeptemberében a mentésre vonatkozó korábbi, még 2006-os rendeletet.

Ha a mentést kezdeményező orvos telemedicina keretében, távkonzultáció útján méri fel a beteg állapotát, akkor mentési utalványt kell kitöltenie. Az abban szereplő adatoknak a mentésirányítás részére történő átadásával rendelhet mentőszállítást.  mentők kiérkeztéig, illetve a beteg helyszíni vizsgálatának a távkonzultáció lehetőségét biztosítani kell.

Amennyiben a mentőegység nem ért egyet a beteg távkonzultáció útján meghatározott állapotával, úgy köteles konzultálni a beszállítást elrendelő orvossal, aki a döntés elfogadása esetén leállítja a beszállítást.

Azon esetben, ha a beteg egészségügyi intézménybe kerül, az ellátása az alábbi rend szerint történik

  • az életveszélyes állapotban lévő beteget haladéktalanul
  • más beteget a beérkezéstől számított öt percen belül a külön jogszabályban írt fogadóhelyen át kell venni a mentőegységtől, avagy tíz percen belül kell dönteni az estleges továbbküldésről.

A már hatályba is lépett rendelet meghatározza azt is, hogy a vérkészítmények felhasználása estén a vérkiadási, vértárolási tevékenység szakmai minimumfeltételeiről szóló miniszteri rendeletben írtakat biztosítani kell.

Szeretném azt kívánni, hogy soha, senki ne kerüljön olyan helyzetbe – és természetesen szerettei se! – amikor gondolnia kell ezen előírásokra, de nem árt megjegyezni az új szabályokat.

Dr. Bakos Zoltán

KPE szakértő