Módosításokat vezet be a kormány a lakásbiztosítások piacán

Forrás: Depositphotos

Új, ügyfélbarát módosításokat vezet be a kormány a lakásbiztosítások piacán – derült ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményéből.

A vagyonbiztosítási szerződések vonatkozásában a biztosításközvetítőnek kifizetett javadalmazás összegét maximálják, így az nem haladhatja meg az éves biztosítási díj 20 százalékát – derült ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményéből.

A módosítás értelmében a hitelezőnek a jelzáloghitelre vonatkozó, személyre szóló tájékoztatás során be kell majd mutatnia az MNB Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) kalkulátorának használatát, amely segít a fogyasztóknak, hogy a számukra legkedvezőbb biztosítási ajánlatot választhassák ki.

A szabályváltozás értelmében – szem előtt tartva a fogyasztót terhelő költségek mérséklését – a THM-plafon alkalmazásakor a vagyonbiztosítás díját egységesen figyelembe kell venni.

Új átszerződési lehetőség jön létre, a jövőben a szerződési évfordulóra vonatkozó rendes felmondási lehetőségen túl az ügyfelek számára biztosított lesz egy költségmentes felmondási időszak, minden év márciusában. Azaz egy, a váltás költségeit tekintve extra „ingyenes” lehetőség áll az ügyfelek rendelkezésre.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium értékelése szerint az intézkedések hozzájárulnak a családok védelméhez. Az elfogadott módosítások élénkebbé teszik a lakásbiztosítási piacot, a szolgáltatások közötti erősebb verseny pedig kedvezőbb biztosítási díjakat tesz elérhetővé.

Forrás: index.hu

https://index.hu/belfold/2023/02/02/lakasbiztositas-piac-modositas-kormany-jelzaloghitel-gazdasagfejlesztesi-miniszterium/