MNB alelnök: A gazdasági visszaesés fő oka a magas infláció

MNB inflacios jelentes Virag Barnabas Balatoni Andras budapest 2019.06.27 Foto: Bodnar Patricia

Széles körben zajlik a dezinfláció, de jövőre is csökkenteni kell az inflációt – mondta Virág Barnabás, a jegybank alelnöke a mai kamatdöntést követő sajtótájékoztatón.

A szolgáltatások esetében az infláció később emelkedett, és lassabb ütemű, ami gátolja az infláció csökkenését. Várhatóan az ősz folyamán egyszámjegyű lesz az infláció- emelte ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke. A gazdasági visszaesés fő oka a magas infláció, mert emiatt csökken a lakossági fogyasztás és mérséklődtek a beruházások.A folyó fizetési mérleg egyenlegében jelentős javulás történt, gyors pozícióváltáson megy át a magyar gazdaság.

A külső piaci környezetre volatilisan reagálnak a magyar piacok is, az elmúlt időszakban változékonyan alakult a pénzpiaci hangulat, ennek hatását lehetett látni a forint árfolyamában. A hazai monetáris politika irányáról szólva kiemelte: az egynapos betéti tender kamata és az alapkamattal a jövőben összezár, ezután új szakaszba lép a monetáris politika.

Mint mondta, első számú közellenség továbbra is az infláció, nem dőlhetünk hátra, a pénzpiaci stabilitás fenntartása és az infláció csökkentése egyaránt cél. A GDP növekedés beindulásához az infláció mérséklődése kell, az árstabilitáshoz a szigorú monetáris kondíciók fenntartása szükséges.

A kamatszintek összezárását követően a jegybanki eszköztár egyszerűsödése várható – tette hozzá Virág Barnabás. Nem robotpilótaként működik a monetáris politika, hanem hónapról hónapra értékelik az adatokat, és eszerint haladnak előre – mondta.

Több kormányzati intézkedés is támogatja a dezinflációt, havi összehasonlításban a teljes fogyasztói kosár 35 százalékánál lehetett látni árcsökkenést. Tavaly decemberhez képest már a régiós átlagba illeszkedik a magyarországi infláció. A hosszú GDP visszaesésről szólva hangsúlyozta: a harmadik negyedévben az infláció mérséklődésével élénkülhet a növekedés.

Kiemelte, hogy a külső egyensúlyi pozíció tovább javult, mert az energiaárak csökkentek az importigény visszaesett, és az export jól teljesít. Az overnight kamat kialakításánál óvatos és fokozatos megközelítést alkalmaz a jegybank.

Már szeptemberben pozitív tartományba kerülhet a hazai reálkamat, ami elősegíti az inflációs cél elérését. Ez a reálkamat a régióban a legmagasabb lehet. A jövőbeli kamatpolitikát az infláció és az országkockázat megítélése befolyásolja – fűzte hozzá az MNB alelnöke.

Hitelesen kell betölteni a mandátumunkat, célunk, hogy az árstabilitást és a pénzügyi stabilitást biztosítsuk – mondta.

A jegybanki hiány elszámolásával, a jegybanktörvény módosításával kapcsolatban az Európai Központi Bank válaszát várják, a negatív saját tőke nem kelent akadályt a hitelesség szempontjából, ezt mutatja a nemzetközi gyakorlat.

A forint árfolyama és az infláció közötti kapcsolatról szóló kérdésre válaszolva elmondta: az elmúlt években nagyjából kétszeresére emelkedett az árfolyamhatás az inflációban. Szeptemberben megvalósulhat a két kamatszint összezárása – válaszolta a jegybanki normalizációval kapcsolatban.

Forrás: novekedes.hu

https://novekedes.hu/hirek/mnb-alelnok-a-gazdasagi-visszaeses-fo-oka-a-magas-inflacio