Mintegy 1,5 milliárd forintot fordít idén szemétgyűjtésre a Magyar Közút

A Polgári Kisgazdák álláspontja szerint helyes lépés az utak mentén bővíteni a hulladékgyűjtők kapacitását, illetve tiltó táblákat és kamerákat felszerelni a pihenőhelyekre.

Hozzátesszük azt, hogy a dohánygyártókat, forgalmazókat (a dohánylobbit) is nyugodtan rá lehetne szorítani, hogy hozzájáruljanak az utak, megállóhelyek, parkolók tisztán tartásának költségeihez. Az extraprofitból bőven tudnák fedezni. A mostani helyzet szerint ugyanis költségvetési forrás felhasználásával és az önkéntesek jóvoltából történik mindez. 

Mintegy 1,5 milliárd forintot fordít az idén szemétszedési munkákra a Magyar Közút Nonprofit Zrt., közel kétszer annyit, mint tavaly – közölte a társaság hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a megnövelt keret lehetőséget biztosít arra, hogy bővítsék a hulladékgyűjtők kapacitását, további hulladékgyűjtő zsákokat helyezzenek ki a meglévő hulladékgyűjtő edényekre, tiltótáblákat, kamerákat helyezzenek ki pihenőhelyekre, új mobil konténereket, illetve veszélyes hulladék gyűjtésére alkalmas tárolóedényeket szerezzenek be.
Mindezek mellett a társaság közfoglalkoztatott programjában résztvevő mintegy ezer munkavállaló feladatának nagy részét az út menti területek tisztítása jelenti majd – tették hozzá.
A közútkezelő arra is felhívja a figyelmet, hogy akik az utak mentén illegálisan eldobják a szemetet, nemcsak szabálysértést követnek el vagy az útesztétikát rombolják, hanem tevékenységükkel minden más útüzemeltetési és fenntartási területről vonják el a forrásokat. Az idei 1,5 milliárd forint értékű szemétgyűjtési munkákból például 15 kilométernyi mellékút teljes körű felújítását vagy 60 ezer tonna melegaszfalt beszerzését lehetne megvalósítani – írták.
A társaság a szemétgyűjtési akcióival arra is törekszik, hogy szemléletváltást érjen el a közlekedőknél. Az idén április 29-én “Jobb, ha el se dobod!” címmel indítja újra az akciót, amelyhez az önkéntesek csatlakozását április 17-ig várják a http://internet.kozut.hu/szemetszedes/ oldalon. A társaság minden csatlakozó számára térítés nélkül kesztyűt, láthatósági mellényt és zsákokat biztosít, valamint gondoskodik az összegyűjtött hulladék maradéktalan elszállításáról is – áll a közleményben.