Minszkbe utazik az orosz miniszterelnök

index.hu

Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök szeptember 3-án Minszkbe utazik – közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor szerdán Moszkvában fogadta fehérorosz hivatali partnerét, Uladzimir Makejt.

Lavrov megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök két héten belül tárgyalóasztalhoz ül az orosz fővárosban. Hozzátette, hogy Moszkva elismeri az augusztus 9-én megtartott fehérorosz elnökválasztás eredményét, és kifejezte reményét, hogy párbeszéd útján sikerül majd stabilizálni a helyzetet az országban. Szólt arról is, hogy értesüléseik szerint mintegy kétszáz, Ukrajnában kiképzett szélsőséges fejt ki radikális tevékenységet Fehéroroszországban. Lavrov elítélte a fehérorosz vezetésre más államok által gyakorolt nyomást, beleértve a külső közvetítői szerepvállalás „erőltetését” is, és elvetette az EBESZ által felajánlott közvetítés lehetőségét, emellett a NATO és az EU Fehéroroszországgal kapcsolatban kiadott nyilatkozatait „destruktívnak” minősítette.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter „morbid agyszüleménynek” nevezte a Facebookon Lavrov kijelentését az Ukrajnában kiképzett szélsőségesekről. Leszögezte: Ukrajna nem folytatott, nem folytat, és nem is készül semmiféle felforgató tevékenységet folytatni Fehéroroszországban.
Nem szerepel napirenden orosz katonai objektumok Fehéroroszországba telepítése – húzta alá Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán Moszkvában. Peszkov kitért arra is, hogy Lukasenka elismerte: az orosz RT állami televízió munkatársai vették át a sztrájkoló és elbocsátott fehérorosz tévések helyét.

A litván kormány szerdán segélyprogramot fogadott el fehérorosz állampolgárok, köztük politikai megtorlás áldozataivá vált személyek számára. A miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint a program keretében egyebek között ösztöndíjakat adnának fehérorosz diákoknak, és megkönnyítenék a vízumkiadást a szomszédos ország állampolgárainak.

MTI, NAPI.HU, 2020.09.02.