Minket magyarokat is közvetlenül érint, hogy lesz-e megegyezés a britek és az EU között / Nagyon durván összekaptak a britek és az EU, a kizuhanásra is készülnek a felek

Fotó agrarszektor.hu, Orosz

Miután a brit kormány beterjesztette az uniós kilépési egyezményt sértő belső piaci törvénytervezetet szerdán, drámai fordulatot vett a négy éve tartó Brexit tragikomédia.

Az elmúlt napokban záporozó nyilatkozatok alapján azt látjuk, hogy kölcsönösen egymást vádolja rosszhiszeműséggel és túlzott konoksággal az Egyesült Királyság és az EU, de azt azért látni kell, hogy a brit kormány lépése váltotta ki a kapcsolat és az egymás iránti bizalom drámai romlását.

Még ma, azaz vasárnap is azt hangoztatja a brit kormány egyik minisztere, hogy mindenképpen haladni kell tovább a jövő héten a vitatott törvénytervezet parlamenti elfogadásával az ország szuverenitásának megőrzése érdekében. Eközben az EU és az Európai Parlament világosan megüzente: annak elfogadása kenyértörés lenne és megszakadhatnak a kereskedelmi tárgyalások, illetve jogi eljárások sorozata Indulhat az Egyesült Királysággal szemben.

A kereskedelmi tárgyalások megszakadásának növekvő esélye miatt mindkét oldalon fokozzák a megállapodás nélkül kiesés forgatókönyvére való felkészülést. Ez nem véletlen, ha csak az alábbi néhány eseményre gondolunk az elmúlt napokból:

  • Szerdai londoni tárgyalásán azt kérte az Európai Bizottság elnöke, hogy legkésőbb szeptember végéig vonja vissza a brit kormány az EU szerint a januárban kötött kilépési megállapodást több ponton sértő törvényt (egyoldalúan a brit miniszterek kezébe adna bizonyos szabályozási jogokat, ami az északír-ír kereskedelmi forgalmat és állami támogatási rendszert alapvetően átírná).
  • Erre még aznap azt mondta a brit kormány vezető minisztere, hogy nem fogják visszavonni semmikor, hanem haladnak a tárgyalásával. Az első tárgyalás a brit parlament alsóházában szeptember 14-én lesz, aztán várhatóan másfél héten belül megjárja a felső házat is, de már számos képviselő felsorakozott kormányzati és ellenzéki oldalon annak módosítására.
  • Pénteken az Európai Parlament Brexit-ügyi koordinációs bizottsága és a parlamenti frakciók vezetői egy közös nyilatkozatban megüzenték: ha nem tartja be a brit kormány a januárban mindkét fél által elfogadott és ratifikált kilépési megállapodást, akkor semmilyen körülmények között nem fogja semmilyen kereskedelmi megállapodásra áldását adni az EP, márpedig annak kötelező jóváhagynia uniós oldalon a megállapodást.
  • Szombaton a Daily Telegraph című lapba írt vélemény cikkében Boris Johnson az EU-t vádolta a kilépési egyezményben foglaltak rosszhiszemű értelmezésével, a tárgyalásokon való túlzott keménységgel és azzal, hogy vámokat, illetve élelmiszerimport stopot akarna bevezetni a Nagy-Britannia és Észak-Írország között. Mivel Észak-Írország az uniós közös piac része lenne, míg az Egyesült Királyság többi része kiszakadna abból, így a brit kormányfő vádjai ebből jöhetek, de fontos tudni, hogy a januárban kötött kilépési megállapodás maradéktalan betartása és egy új átfogó szabadkereskedelmi megállapodás megkötése kiküszöbölné az északír kérdést, anélkül viszont megmaradna a bizonytalanság. A brit kormány érvelése szerint éppen az ilyen bizonytalanságok kiküszöbölésére irányul a belső piaci törvényük, amit az EU úgy értelmez, hogy valójában a kereskedelmi megállapodás nélküli kilépésre készül a brit kormány (ezt provokálja ki), hogy majd erre hivatkozva érvényesítse a belső piaci törvényben lefektetett szabályait. Johnson mindenesetre továbbra is bizakodásának adott hangot, hogy végülis meg lehet kötni egy „jó megállapodást” az EU-val.
  • Ebből az eszkalálódott helyzetből azonban nagyon nehéz visszalépni, mert az EU egyértelműen a brit kormánytól várja a bizalom helyreállítását, azaz a kereskedelmi törvénytervezet visszavonását jelentő engedményt, amire viszont nem hajlandó a brit kormány. Ha a törvénytervezetet nem módosítják a brit parlamentben, és nem „puccsolják meg” Johnson kormányát módosító indítványok átvitelével, akkor a törvény elfogadása alapot adhat az EU-nak, hogy októberben megszakítsa, akár végleg leállítsa a kereskedelmi tárgyalásokat a britekkel, noha a végső alkura lenne még idő október végéig.
  • Nem véletlen, hogy Michel Barnier Brexit-ügyi uniós főtárgyaló pénteken már azt mondta, hogy fel kell gyorsítani a kereskedelmi megállapodás nélküli brit kizuhanásra a felkészülést januártól, míg szombaton Olaf Scholz német pénzügyminiszter arra figyelmeztetett: egy ilyen kimenet a brit gazdaságnak nagyon fog fájni, beláthatatlan következményei lennének, míg az EU a felkészülése fokozásával ezt a kimenetet viszonylag jól át tudná vészelni.

Itt tartunk tehát most, amikor a bizalom helyreállításának első lépése sem látszik, így viszont a folyamatok könnyen elvezethetnek majd ahhoz, amikor az EU hivatalosan is kimondja októberben, hogy nincs tovább tárgyalás, készülni kell a britek kizuhanására a közös piacból.

Forrás: portfolio.hu