Minket is érdekel, ha nem a gyermekeinket, akkor az unokáinkat

kép: babaszoba.hu

Módosulnak egyes  szociális és gyermekvédelmi kormányrendeletek

Júliusban került napvilágra a kormány új rendelete, egyes korábbi rendeleteinek pontosításával.

A jövőben a gyermekek otthongondozási díját megállapító szerv a szakmai vélemény felülvizsgálatát a szakmailag illetékes szakfelügyelő főorvostól kérheti. Ezen esetekben ő szakértőnek minősül.

Örökbefogadási eljárás során a kijelölt gyámhivatal a gyermek részére gyermekvédelmi gyámot rendel ki és a gyermeket ideiglenesen elhelyezi a leendő örökbefogadó szülőknél. Ezáltal a felügyelet, de az állandó kapcsolat is biztosíthatóvá válik.

Nem magyar állampolgár gyermek ideiglenes elhelyezése, utógondozói ellátása  ügyében Budapest Főváros Kormányhivatala jár el kizárólagos jogkörrel az ország egész területén.

Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet esetén a tranzitzónában tartózkodó, tizennegyedik életévét betöltött, kísérő nélküli kiskorú gyámügyében az egész ország területére szóló illetékességgel  Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal jár el kijelölt gyámhivatalként.

Köztudott, hogy a súlyos mozgáskorlátozott személyek jelentős támogatást kaphatnak gépjármű vásárlásához. Ha az adásvételi szerződés a határozat jogerőre emelkedésétől számított négy hónapon belül nem jön létre, úgy a támogatás a továbbiakban már nem folyósítható. Érdemes  tehát figyelni az időpontokra!

Pontosítják a nevelőszülők nyilvántartásának adatait. Külön feltüntetésre kerül majd, aki  alkalmas  speciális szükségletű gyermek fogadására. Ezáltal az ilyen gyermekek  azonnali elhelyezése gyorsabbá válhat majd.

Dr. Bakos Zoltán

KPE szakértő