Mindenszentek és halottak napja: összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat

Fotó csikszereda.piarista.hu

A temetők hosszabban lesznek nyitva, néhol ingyenes mikrobuszok segítik a látogatókat, a rendőrség, a katasztrófavédelem és a polgárőrség is kiemelten készül a mindenszentek és a halottak napi hosszú hétvégére. A hirado.hu összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a temetőlátogatások kapcsán.

Mindenszentek és halottak napja miatt csütörtöktől jövő keddig meghosszabbított nyitvatartással, 7-től 20 óráig várják a megemlékezőket a fővárosi temetők, és szünetelnek a temetések – közölte a Budapesti Közművek temetkezési divíziója, a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI).

A közlemény szerint a társaság az ügyfélforgalom várható növekedése miatt ezekben a napokban ügyeletet tart a budapesti köztemetők irodáiban.

A Farkasréti temető és a Rákoskeresztúri új köztemető bejáratát belülről kegyeletteljes motívumokkal, fényfestéssel világítják meg.

A Rákoskeresztúri új köztemetőben vasárnap és hétfőn ingyenesen mikrobuszokkal segítik a közlekedést 8 és 17 óra között – ezeken a járatokon a járványhelyzet miatt maszk viselését kérik –, és szombattól keddig autóval is díjmentesen lehet behajtani oda. A többi temetőbe gépjárművel behajtani tilos.

A BTI a forgalom zavartalanságáért és a biztonságért a temetőkben megerősített rendészeti szolgálatot biztosít, a kerületi rendőrségi egységek, a közterület-felügyelők és a polgárőrség tagjai pedig járőröznek a forgalmas napokon.

A társaság a koronavírus-járvány miatt a csoportos megemlékezéseket idén nem tartja meg, a Farkasréti temetőben viszont november 1-jére közös mécsesgyújtást szervez.

November 3-tól ismét a szokásos nyitvatartási rend lesz érvényben, a budapesti sírkertek 7.30-tól 17 óráig várják a kilátogatókat.

Vigyázzunk, lesben állnak a tolvajok!

A rendőrség idén is kiemelt figyelmet fordít a mindenszentek és halottak napja alkalmából a temetőkbe látogatók nyugalmát veszélyeztető bűncselekmények megelőzésére – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

A közelgő mindenszentek és halottak napja (november 1., 2.) alkalmából egyre többen látogatnak el a temetőkbe, hogy ott virággal, koszorúval, mécses gyújtásával emlékezzenek elhunyt szeretteikre.

Figyelmeztettek: az emlékezés perceiben a bűnelkövetők ellophatják a síroknál felügyelet nélkül hagyott táskákat, a lezáratlan kerékpárokat, a temető előtt parkoló autókban látható helyen hagyott tárgyakat, a tömegközlekedési eszközökön a külső zsebben tartott mobiltelefonokat, pénztárcákat, a nyitva felejtett, nem megfelelően védett otthonokból pedig az értékeket.

A rendőrség tanácsokat is megfogalmazott a bűn- és balesetmentes megemlékezés érdekében:

  • Az otthonát elhagyva mindenki körültekintően zárja be az ablakokat, ajtókat, kertes házak esetén a kerti kaput is.
  • A tömegközlekedési eszközökön fokozottan figyeljenek értékeikre, azokat tartsák táskában vagy a kabát belső zsebében, a táskát pedig mindig tartsák testközelben, szem előtt.
  • A temetőbe látogatók ne viseljék feltűnően ékszereiket, és ha nem feltétlenül szükséges, ne vigyenek magukkal nagyobb összegű készpénzt, jelentős értéket, továbbá az iratokat és a lakáskulcsot ne tartsák egy helyen, a PIN-kódot pedig a bankkártya mellett.
  • Aki kerékpárral vagy gépjárművel érkezik a temetőbe, gondosan zárja le, illetve be a járművét, és győződjön meg arról, hogy autója utasterében nem hagyott értéket látható helyen.
  • A temetőlátogatók a táskájukat és egyéb értékeiket egyetlen pillanatra se hagyják őrizetlenül.
  • A temetőbe látogatók minden esetben az időjárási, a látási és az útviszonyoknak megfelelően közlekedjenek, és lehetőség szerint inkább hétköznap menjenek ki a sírkertbe, elkerülve a hétvégi zsúfoltságot.
  • A rendőrség türelemre inti a közlekedőket, mivel ezekben a napokban a közúti forgalom az átlagos többszörösére nő, és az olykor zsúfolt utakon a megszokottnál lassabb haladás várható.
  • A gyalog vagy kerékpárral közlekedők viseljenek fényvisszaverő ruházatot vagy kiegészítőt – karszalagot, matricát –, főleg lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén. A gyalog vagy kerékpárral kilátogatók pedig lehetőleg úgy induljanak útnak, hogy még nappali látási körülmények között hazaérjenek.

Ezekben a napokban a rendőrség a közút kezelőivel együttműködve számos ideiglenes parkolóhelyet jelöl ki, esetenként forgalomkorlátozást rendel el, ezért azt kéri, ne megszokásból közlekedjenek az emberek, figyeljék a közúti jelzéseket, és ha tehetik, indulás előtt tájékozódjanak a várható változásokról.

A temetők környékén előfordulhat, hogy nincs járda, így a gyalogosok az úttest szélén mennek, ezért a járművezetők fokozott körültekintéssel közelítsék meg a kijelölt átkelőhelyeket, fokozottan figyeljenek a gyalogosokra.

Ha valaki mégis bűncselekmény áldozatává válik vagy közlekedési baleset éri, akkor hívja a 112-es hívószámot – áll a közleményben.

Segítenek a polgárőrök is

Szintén kiemelt figyelmet fordít a temetők biztonságára az Országos Polgárőr Szövetség, fokozott és folyamatos bűnmegelőző járőrszolgálatot látnak el a polgárőrök a temetőkben, sírkertekben és az urnatemetővel rendelkező templomok környékén.

A polgárőrök – a rendőrséggel és az önkormányzatokkal együttműködésben – a temetők közelében lévő közterületeken, parkolókban is járőröznek és segítik a biztonságos közlekedést.

Kerüljük el a tűzeseteket

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arra figyelmeztetett, hogy ezekben a napokban megnő a tűzesetek száma, többnyire figyelmetlenség miatt.

Emlékeztettek arra, hogy tavaly október utolsó és november első napjaiban a váci, az albertirsai, a földesi és a sándorfalvi temetőben is tűz keletkezett. Hat lakásban pedig azért volt tűz, mert a kegyeleti gyertyákat ellenőrizetlenül hagyták.

Az OKF a temetői, otthoni tűzesetek elkerüléséért a többi között azt tanácsolja, hogy a sírhely környezetéből a száraz faleveleket, elszáradt virágokat takarítsák el; a gyertyákat, mécseseket pedig úgy helyezzék el a sírnál, hogy ne legyen a közelükben semmi, ami meggyulladhat. A sírtól távozás előtt mindenki oltsa el a lángot.

Aki otthon gyújt gyertyát, ügyeljen rá, hogy se mellette, se fölötte ne legyen éghető anyag – írta az OKF, kiemelve: egyetlen percre se hagyják ellenőrizetlenül az égő gyertyákat. Megjegyezték, hogy idén már 5620 lakástűz volt, a legtöbbet éppen nyílt láng, például gyertya, mécses, öngyújtó és gyufa használata okozta.

Az OKF halloweeni dekoráció, töklámpás készítésével kapcsolatban is felhívta a figyelmet a balesetveszélyre. Ha valaki a töklámpásba mécsest tesz, ne legyen a közelében semmilyen éghető anyag. A lámpást pedig olyan helyre kell tenni, ahol nem borulhat fel. LED-mécses választásával, biztosan nem okoznak tüzet.

November 1. mindenszentek ünnepe, november 2. halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek Magyarországon 2000-ben – fél évszázad után – lett ismét munkaszüneti nap.

Változik a közlekedés

Változik a közösségi közlekedés Budapesten a kegyeleti ünnepekkor, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a nagyobb budapesti temetők felé rendkívüli járatokat indít.

A BKK közleménye szerint a társaság járatai pénteken a tanítási szünetben érvényes, szombaton, vasárnap és hétfőn pedig az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek. Emellett hétfőig bizonyos, temetőket érintő járatok a szokásosnál sűrűbben indulnak, a szokásosnál nagyobb befogadóképességű járművek közlekednek, és rendkívüli járatok is indulnak.

A 3-as metró szombaton a hétvégi menetrend szerint Újpest-központ és a Lehel tér között, vasárnap és hétfőn a hétköznapi menetrend szerint, Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér, illetve a Lehel tér és Újpest-központ között jár. Szombaton a Lehel tér és Kőbánya-Kispest között, vasárnap és hétfőn a Nagyvárad tér és a Lehel tér között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni.
A közlekedési társaság azt javasolja, hogy aki teheti, a hétvégén a közösségi közlekedést válassza, mivel megnövekedett autóforgalomra és korlátozott parkolási lehetőségekre kell számítani a temetők környékén.

A tájékoztatás szerint szombat reggel 7 órától hétfő 20 óráig lezárják a X. kerületi Újhegyi utat a Maglódi út és a rákoskeresztúri Új köztemető bejárata között, az érintett szakaszra csak a BKK járatai hajthatnak be. Egyirányúsítják a Kozma utcát a Jászberényi út és a körforgalom között, a Sírkert utat pedig a Maglódi út irányába.

A Pesterzsébeti temetőnél egyirányúsítják a Tartsay utcát a Borona utca felől a Temetősor irányába, a Temetősort elhagyni a Tartsay utca felől a Vasfű utca felé, valamint a Tartsay utca felől az Alsó határút felé lehet.
Lezárják Kispesten a Temető közt, Pestszentlőrincen a Reményik Sándor utcát, a Cinkotai temetőnél a Simongát utat a temető előtt, illetve a Tátraszirt sort a Lóca utca és a temető között.
A Budafoki temetőnél egyirányúsítják a Debrő utcát és a Víg utcát a Gádor utca felé.

Szombattól hétfőig 28B jelzésű villamos közlekedik a Keleti pályaudvar és a Rákoskeresztúri új köztemető között, Kőbánya-Kispest és az új köztemető között pedig a 68B rendkívüli autóbuszjárattal lehet utazni. A Budafoki temetőhöz a 158B, a Pesterzsébeti temetőhöz a 36B, az Óbudai temetőhöz a 118B rendkívüli autóbuszjárattal is el lehet jutni – olvasható a közleményben.
A közösségi közlekedési változásokról és a közúti fennakadásokról friss információk a BKK Info honlapján találhatók.

Forrás: hirado.hu, MTI