„Mindenki szeretettel fogadott minket Magyarországon” – A humanitárius tranzitállomás éjjel-nappal működik

hirtv.hu

Budapesten új tranzitpont nyílt, a Puskás Aréna mellett a BOK csarnokban. A vonattal érkező menekülteket a fővárosi pályaudvarokról buszokkal odaviszik, és az eddigieknél sokkal jobb körülmények között kaphatnak segítséget. Nem a vasútállomáson, a vágányok között, hanem egy tágas csarnokban. Van étel, ital, orvos, internet, gyerek-sarok. Akinek szállás kell, elintézik neki, aki továbbutazna, megszervezik. A magyarországi munkalehetőségekről is kapnak tájékoztatást a menekültek – számolt be róla az M1 Híradója.

Több tízezer menekült érkezett március eleje óta Budapestre. Gyermeküket szorosan ölelő édesanyákat lehetett látni, és fiatalokat egyetlen bőrönddel a kezükben. Ahogy leszálltak a vonatról, azonnal segítséget kaptak. Ételt, ruhát, gyógyszert, kinek mire volt szüksége.

Gyors és szervezett volt az ellátás a pályaudvarokon, de mostantól még jobb körülmények között történik. Buszokkal azonnal tovább visznek mindenkit a BOK-csarnokba, ahol egy humanitárius tranzitpontot alakítottak ki. Már első nap több száz menekültet fogadtak, főként fiatalokat és kisgyermekes családokat. Egyszerre két ponton engedték be őket, így nem kellett várniuk.

Öt napja indultunk. Nagyon sok segítséget kaptunk, mindenki szeretettel fogadott minket Magyarországon. Ételt, ruhát adtak, és még a kutyánkról is gondoskodtak útközben, nagyon szépen köszönjük” – mondta egy ukrán nő.

A humanitárius tranzitállomás éjjel-nappal működik, a szeretetszolgálatok önkéntesei is folyamatosan jelen vannak.

Minden szükséges ellátást megkapnak a háború elől menekülők. Tolmácsot, hideg-meleg étkezést, orvosi ellátást biztosítanak, van internet és telefontöltő állomás, valamint egy állatsegélypont. Továbbá kialakítottak egy baba-mama sarkot is, hogy a családok otthonosabban érezzék magukat.

„Különféle korosztályoknak megfelelő játékokkal tudnak játszani a gyermekek. Van egy tévénk, amelyen ukrán és magyar nyelvű rajzfilmeket nézhetnek. Babzsákokon ülhetnek, kicsit megpihenhetnek, rajzolhatnak, kézműveskednek, a szoptató és pelenkázó helyiségben pedig külön szoptató foteleket alakítottunk ki” – ismertette Fűrész Tünde a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és Családokért elnöke.

A MÁV nemzetközi pénztárt nyitott, a továbbutazók ingyen kapnak vonatjegyet. Akik pedig szeretnének Magyarországon maradni, azok helyben tudják beadni a menekültkérelmüket, segítenek nekik szállást és munkát is találni.

A tranzitpontot azért hozták létre, hogy a lehető legmagasabb szintű ellátást kapják a rászorulók.

„Egy zárt helyiségben kulturált lehetőséget kívánunk biztosítani, hangsúlyozni szeretném, hogy ez egy tranzitpont, humanitárius tranzitpont, tehát ennek az elsődleges feladata és funkciója az, hogy azt a néhány órát, amit itt töltenek a továbbutazók, azt a megfelelő legkulturáltabb körülmények között tudják eltölteni” – fogalmazott György István területi közigazgatásért felelős államtitkár.

A Keleti és a Nyugati pályaudvaron mostantól csak információs pontok működnek, a háború elől menekülőket a BOK csarnokban látják el. Szállításukat a Budapesti Közlekedési Központ és a Volán biztosítja. A magyar hatóságok arra készülnek, hogy a következő hetekben még többen érkeznek Ukrajnából, ezért is volt szükség az új tranzitpont megnyitására.

Forrás: hirado.hu