Minden nagy döntéssel várjuk meg az EP-választást

Fotó: Szecsődi Balázs

A KPE minden visegrádi találkozót várakozással és nagy figyelemmel tart számon.

Különösen fontos most, hogy az EP választás előtt a visegrádiak álláspontja a fő kérdésekben – így a migráció, az Európai Unió következő költségvetése ügyében – egymást támogató álláspontot képviseljenek.

Az nyilvánvaló, hogy az Európai Unión belül Magyarország és a Visegrádi Négyek Németországhoz fűződő kapcsolata meghatározó fontosságú. A szövetségesek között is lehetnek azonban részletkérdésekben és időnként fontos kérdésekben is eltérő nézetek.

Jelentős haladásnak tekintjük a migrációval kapcsolatos közös álláspont kialakításánál, hogy Németország is és a visegrádi négyek úgyszintén egyetértettek abban, hogy a helyszínen kell megállítani a migrációt, most Marokkó támogatására kívánnak Uniós programot kidolgozni. (kpe.hu)

Minden nagy döntéssel meg kell várni a májusi európai parlamenti (EP-) választást, az európai polgárok döntését – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a visegrádi országcsoport (V4) és Németország csütörtöki pozsonyi kormányfői találkozóján.

A visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kormányfői Angela Merkel német kancellárral tárgyaltak, majd a megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor kiemelte: az EP-választás után folytatni kell a V4 és Németország együttműködését, amelyet most is „a pozitív hangvétel és őszinte hangvétel” jellemzett.

A miniszterelnök úgy látja,

a mostani találkozón az EU magállamai vettek részt, mert Európa magját azok az országok adják, amelyek a teljesítményükkel kiemelkednek.

Márpedig az államadósság, a költségvetési hiány, az export, a munkanélküliségi ráta, a bankrendszer és a strukturális reformok alapján ezek Európa magállamai, a V4 Németországgal kiegészülve pedig az európai gazdaság növekedési motorja – vélekedett. Megjegyezte: egyetértenek abban, hogy erős Európát akarnak, és ezért együtt akarnak dolgozni a jövőben.

Orbán Viktor hangsúlyozta: nem tudni, milyen lesz az Európai Unió az EP-választás után, de az biztos, hogy „nem olyan lesz, mint amilyen eddig volt”. Az EU meg fog változni, és hogy milyen irányba, azt az európai polgárok döntik el – magyarázta. Hozzátette:

ha demokratikus EU-t akarunk – „és mi azt akarunk” -, annak karakterét, haladási irányát csak a polgárok dönthetik el.

A kormányfő kijelentette: „lehet vitatkozni a demokrácia milyenségéről – liberális, illiberális vagy éppen keresztény” -, de az biztos, hogy „a demokrácia képletéből a démoszt nem lehet kihagyni”. „Ha figyelmen kívül hagynánk az európai polgárok akaratát, akkor nem Európai Uniót építenénk, hanem egy birodalmat, és visszajutnánk oda, ahonnan három évtizeddel ezelőtt elindultunk, és mi az ellen lázadtunk fel 30 éve, hogy egy birodalmi központnak az ukázait kellett végrehajtanunk” – fogalmazott. Hozzáfűzte: ettől megszabadultunk, és nem akarunk ide visszatérni.

Orbán Viktor úgy értékelt, pozitív és őszinte tárgyaláson vannak túl, mert „a közös történelmi siker mindig felülírja a jelenkor vitáit”. Márpedig itt „méretes” történelmi siker van, hiszen 30 évvel ezelőtt Németország és Európa még ketté volt szakítva, és mára mindkettőt újraegyesítették – mutatott rá.

Kérdésre a miniszterelnök közölte: az EU tagállamai másként látják a világot, és ezt leginkább a migráció hozta felszínre. Azonban jó, hogy mindenki másként látja a világot, az EU-ban a különbségek értéket képviselnek – vélte.

Ugyancsak kérdésre elmondta: a hozzánk érkező uniós pénzek 80 százaléka visszakerül azokba az országokba, ahonnan jött, ezért „semmilyen szemrehányást nem áll módunkban elfogadni”. Az uniós pályázatokon ráadásul bármely európai cég indulhat – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy találkozik a hétfőn Budapestre érkező amerikai külügyminiszterrel, „katonai és biztonságpolitikai kérdések szerepelnek a napirenden”. Különösen beszélniük kell Ukrajnáról, amely fontos szomszédja Magyarországnak, ugyanakkor „Magyarország véleménye nehézséget okoz Ukrajna és a NATO együttműködésében – magyarázta. Hozzáfűzte: „Magyarországon egy ukránbarát kormány van, Ukrajnában pedig egy magyarellenes kormány van, és ebből konfliktusok adódnak”.

(MTI, kormany.hu)