Minden hadisír emlékeztet és figyelmeztet

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Minden hadisír emlékeztet a háború borzalmaira, egyúttal figyelmeztet a béke fontosságára – hangsúlyozta Simicskó István honvédelmi miniszter csütörtökön, Budapesten, a Fiumei úti nemzeti sírkertben.

A sírkert szovjet katonai parcellájában olyan, a második világháborúban Budapestért vívott harcok során elesett 21 szovjet katona földi maradványait helyezték végső nyugalomra katonai tiszteletadás mellett, akiket az elmúl két évben építkezések során találtak meg a fővárosban. A honvédelmi miniszter kiemelte: a béke megtartásáért minden nap dolgozni kell, hiszen a „gonosz szándékok” mindig jelen vannak. Napjainkban is számos küzdelem zajlik a világban, Nyugat-Európában félelemben élnek az emberek, mivel Európa is egy saját „háborús időszakot él meg” – vélekedett a miniszter, aki szerint ezt igazolják a terrortámadások is. „Óvnunk kell a békét” – szögezte le Simicskó István, hozzátéve: „az alapértékek mellett kell hitet tenni és a béke fontosságát kell hangsúlyozni.

Simicskó István: „minden hadisír emlékeztet a háború borzalmaira, szenvedéseire, kegyetlenségére, a háború által okozott pótolhatatlan veszteségekre, így az elesett katonákra és civilekre. A hadisírok egyúttal figyelmeztetnek a béke értékére”. A miniszter elmondta: „Magyarország területén több mint 120 ezer szovjet katonasír van, több mint ezer különböző helyszínen. Az orosz föderáció területén pedig több százezer magyar katona és civil nyugszik. A magyar kormány elkötelezett mind a magyar, mind külföldi katonák síremlékének ápolásában” – hangsúlyozta Simicskó István.

Vlagyimir Szergejev budapesti orosz nagykövet felidézte: a második világháborúban hónapokon keresztül véres harcok folytak Magyarország területén. A diplomata háláját fejezte ki az egykori szovjet katonák méltó nyugalomra helyezéséért, továbbá azt hangsúlyozta, ez is mutatja, milyen nagy jelentősége van a két ország között hadisír-gondozási együttműködésnek. A Honvédelmi Minisztérium (HM) háttéranyagában azt írták: a Budapestért vívott harcok során egykor elesett orosz/szovjet katonák közül 15 katona földi maradványait 2016. április 23-án a IV. kerületi Szent István téren, további hat katona maradványait 2017. augusztus 23-án a XIII. kerületi Szabolcs utcai építkezések során találták meg. Mint kifejtették, a fővárost körülzáró szovjet csapatok annak idején a támadás súlypontját először a pesti oldal elfoglalására helyezték. A Pest körútjaira épülő védelmet Zugló felől, a Népliget irányába mért csapással igyekeztek kettévágni. A Szent István téren talált katonamaradványok az 1945. január 9-ig itt zajló harcokban elesett katonák lehettek, ugyanis január 9-én a németek, megelőzve, hogy bekerítsék északon a csapataikat, kiürítették Újpestet és Rákospalotát. 1945. január 10-ére a front elérte a Rákos-patakot, a Hungária körutat, a Kerepesi temető keleti szegélyét, a Könyves Kálmán körutat. Január 10-ére a Hungária körút felől a szovjet csapatok a románokkal egyetemben behatoltak a Városligetbe, ahol heves harcok során a németek több ellenlökést is intéztek. Mindezek ellenére január 13-ára fel kellett adniuk a Városligetet és a környező területeket. A Szabolcs utcában eltemetett katonák a Városligetért folyó harcok során eshettek el 1945. január 9-10-én – írták. (Forrás: MTI)

Budapest, 2018. április 12.
Vlagyimir Szergejev budapesti orosz nagykövet beszédet mond a második világháborúban Budapestért vívott harcok során elesett 21 orosz/szovjet katona földi maradványai végsõ nyugalomra helyezésén a Fiumei úti nemzeti sírkert szovjet katonai parcellájában 2018. április 12-én. Olyan katonákat temettek el, akiknek földi maradványai tavaly és tavalyelõtti építkezések közben kerültek elõ a fõvárosban.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Egy kisgazda tagtársunk mondta: a történelem minden egyes alkalommal bebizonyította, hogy a háborúk megvívásának soha semmi értelme nem volt. A háborúknak kizárólag csak vesztesei vannak. Ezt bizonyítják a II. világháborúban életüket vesztett áldozatok is mind a szovjet, mind pedig a magyar oldalon. Dr. Simicskó István, Magyarország honvédelmi minisztere a lehető leghelyesebben hívta fel mindenki figyelmét a békének és a béke megőrzésének a fontosságára. Simicskó István minden szavával csak egyetérteni lehet. A Polgári Kisgazdák soha többé nem akarnak háborút látni sem a közelben, sem a távolban, egyúttal teljes mértékben egyet értenek azzal, hogy minden katonasírt, – függetlenül attól, hogy az áldozat melyik oldalon és milyen zászlók alatt veszítette el az életét – kegyelettel gondozni kell.