Minden gáztároló tele van Magyarországon

Moszkva, 2019. október 2. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b4) és Jelena Burmisztrova, a Gazprom gázkivitellel foglalkozó vállalata, a Gazprom Export vezérigazgatója (j3) kétoldalú megbeszélést folytat az Orosz energetikai héten (Russian Energy Week) Moszkvában 2019. október 02-án. Mellettük Konkoly Norbert nagykövet (b3), Sztáray Péter államtitkár (b5), Baranyi András helyettes államtitkár (b6), Ságvári Pál miniszteri biztos (b1), Oleg Jevgenyjevics Akszjutyin vezérigazgató-helyettes (j2), Pavel Valerjevics Oderov, a nemzetközi kapcsolatok fõosztály-vezetõje (j5), Alekszandr Viktorovics Kondraszov, a nemzetközi kapcsolatok fõosztály vezetõhelyettese (j1) és Alekszandr Babakov, a szövetségi tanács tagja (j4). MTI/KKM/Burger Zsolt

Minden gáztároló tele van Magyarországon, ami nemcsak a hazai ellátást biztosítja a következő télen, hanem a magyar állam bértárolás révén keresni is tud rajta – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek kedden Moszkvában.

Történelmi jelentőségű helyzet állt elő Magyarország energiaellátásában, soha nem volt még olyan, hogy Magyarország összes gáztárolója tele legyen. Most itt tartunk, 6,3 milliárd köbméternyi gáz betározása történt meg – mondta a miniszter, miután megbeszélést folytatott Jelena Burmisztrovával, a Gazprom vezérigazgató-helyettesével, aki az exportot is felügyeli a vállalatnál. Soha ilyen biztos és soha ilyen biztonságos nem volt Magyarország gázellátása. Ráadásul most az MVM és a magyar állam pénzt is tud ezzel keresni, mivel a Gazprom 950 millió köbméternyi gázt tárol Magyarországon a további déli és nyugati irányú szállításokhoz – tette hozzá Szijjártó Péter.

“Megállapodás született arról, hogy meg tudjuk kezdeni az érdemi tárgyalásokat a 2020-2021-es gázellátásról is. Ma már abban a helyzetben vagyunk, hogy körülbelül másfél évre tudunk tervezni” – hangoztatta Szijjártó Péter. A miniszter elmondta, hogy a bolgár hatóságok aláírták azt a kivitelezési engedélyt, amelynek révén megvalósulhat az orosz gáz Magyarországra szállítása Bulgárián és Szerbián keresztül. “Amennyiben a bolgároktól a következő hetekben megkapjuk a gázminőségre vonatkozó garanciát, akkor október 31-én kiírjuk azt a kapacitáslekötési eljárást, amely a szerb-magyar határátmenetre fog vonatkozni 2021-től.

Ez éves szinten 10 milliárd köbméter gáz beszállítását teszi majd lehetővé Szerbia irányából Magyarország felé” – tette hozzá. “Jó hír, hogy a paksi atomerőmű-bővítés műszaki tervét el tudtuk fogadni. Ez egy fontos mérföldkő a felkészülés során. Most már meghaladta a háromszázat a megkapott engedélyek száma, amelyek között olyan fontos engedély is van, mint a környezetvédelmi engedély” – mondta a miniszter az Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával folytatott tárgyalásáról. A felvonulási épületek közül az első háromhoz megvan az építési engedély. Közülük az elsőt, a fővállalkozó irodaházát el is kezdték építeni – tette hozzá.

A menetrend szerint, jól halad a 300 ezer oldalas létesítési engedély kidolgozása, amelyet jövő nyáron kell majd benyújtani az engedélyező hatósághoz – közölte a politikus. “A nukleáris energia fontos Magyarország versenyképessége környezetvédelmi vállalásainak szempontjából” – mondta Szijjártó Péter. A politikus a Russian Energy Week elnevezésű fórum apropóján utazott az orosz fővárosba, ahol kedden részt vett egy atomenergetikai kerekasztal-beszélgetésen.

(MTI, kormany.hu)