Minden, amit a hidrogéngazdaságról tudni érdemes

Az emberiség alapvető érdeke, hogy a karbonsemlegesség irányába haladjunk, ennek a szolgálatába állítható az energiahatékonyság és megújuló alapú energiatermelés mellett a hidrogéngazdaság is, amely még kevésbé van a fókuszban – hívta fel a figyelmet a Portfolio Sustainable World 2021 konferencián tartott előadásában Lengyel András.  A PwC Magyarország Energetikai- és közműszolgáltatási tanácsadás vezetője szerint a zöld hidrogén egyedülálló lehetőséget nyújt a dekarbonizációra olyan iparágakban, ahol a dekarbonizációs törekvések nehezen kivitelezhetőnek tűntek korábban.

A hidrogén felhasználása nem jár CO2 kibocsátással, és sokoldalúan alkalmazható, például nyersanyagként vagy energiahordozóként – tette hozzá Lengyel András, a PwC Magyarország Energetikai- és közműszolgáltatási tanácsadás vezetője, aki bemutatta az előállítást tekintve hidrogén három fajtáját is:

 • Szürke hidrogén: a fosszilis alapú hidrogént fosszilis tüzelőanyagok nyersanyagként történő felhasználásával, főként a földgáz átalakítása és szénelgázosítás révén állítják elő.
 • Kék hidrogén: fosszilis alapú, szén-dioxid-leválasztással (CCS) előállított hidrogén.
 • Zöld hidrogén: megújuló alapú villamos energiával végzett vízbontással (elektrolízissel) előállított „megújuló hidrogén”.

A zöld hidrogén egyelőre jelentősen drágább, mint a szürke, de 10 éven belül ez a különbség várhatóan kiegyenlítődik – jegyezte meg.

Lengyel András a PwC energetikai tanácsadó csapatának szenior menedzsere, 15+ év szakmai tapasztalattal rendelkezik az energetikai szektorban. A PwC-hez történő csatlakozását megelőzően a MAVIR ZRt. Stratégia

A villamosenergia az energiahordozók csúcsa, de akkor mi szükség van egy újabb energiahordozóra, amit közbe kell iktatni?

A szakértő szerint csak majdnem mindenre alkalmas a villamosenergia, így a zöld hidrogén egyedülálló lehetőséget nyújt a dekarbonizációra olyan iparágakban, ahol a dekarbonizációs törekvések nehezen kivitelezhetőnek tűntek korábban.

 1. Kőolaj finomításhoz használt hidrogén fokozatosan kiváltható zöld hidrogénnel.
 2. Előrejelzések alapján már 2030-ban is gazdaságosabbá válik a megújuló hidrogén használata az ammóniagyártásban.
 3. Az acélgyártásban a vas direkt redukciója, az oxigén vasércről való “leválasztása” hidrogénnel, potenciális alternatívát kínál a nagy kibocsátású olvasztó kemencékkel szemben.
 4. A cementgyártási folyamat során keletkezett CO2 és a zöld hidrogén kombinációjával ammónia és metanol állíthatók elő.
 5. A közlekedésben elsősorban a távolsági teherfuvarozás és a vasút tűnik perspektivikusnak.
 6. A hidrogén hozzájárulhat a rendszeregyensúly biztosításához, és a földgáz- hálózat dekarbonizációjával, az energiatárolásra is megoldást nyújthat.

A jelenleg a hidrogénpiac felhasználói oldalát a vegyipar és a kőolajipar dominálja;

a zöld hidrogén aránya a statisztikai hibahatáron belül mozog. A globális hidrogénpiac jelenlegi mérete mintegy 95 milliárd eurót tehet ki.

Több forgatókönyv a hidrogéngazdaság jövőjére nézve

Globális hidrogén iránti ipari kereslet várhatóan négyszeresére fog növekedni 2050-re.  

 • Ambiciózus szcenárió alapján, ha globálisan túlteljesítjük a klímavédelmi célokat, 2030-ban csupán 100 millió tonna kereslet várható, majd ugrásszerű növekedésre számítunk és a kereslet 2050-re 200 – 600 millió tonna között fog alakulni.
 • Ha megközelítőleg a Párizsi Egyezmény, szerint alakul a hőmérséklet változása, 2035-ig egyenletes kereslet növekedés várható, 2030-ban közel 150 millió tonnával. 2035-től ugrásszerű növekedés, ami   2050-re elérheti a 150 – 480 millió tonnát.
 • Ha nem sikerül a hőmérséklet növekedési célokat tartani, akkor, egyenletes növekedés várható a hidrogén keresletben. 2030-ban 100 millió tonna várható 2050-ben pedig 160-190 millió tonna.

Az Európai Hidrogén Gerincvezeték tervezett hossza közel 40 ezer kilométer, amelyhez eddig 11 ország 12 rendszerirányítója, gáz TSO-ja (többek között az FGSZ) csatlakozott. A kezdeményezés célja, hogy a hidrogén szállítására alkalmas csővezeték megvalósítása 2040-ig. 

A hazai Hidrogénstratégia több szektorban is jelentős szerepet szán a hidrogénnek, és hosszú távon a megújuló alapú hidrogént helyezi előtérbe.

Lengyel András kitért arra is, hogy egyre biztosabban állíthatjuk, hogy a hidrogéngazdaságra való felkészülés elkezdődött, azonban a következő lépések megtétele elengedhetetlen lesz az elkövetkező 10 évben.

Forrás: portfolio.hu