Milliós bírságra számíthatnak a feketemunkásokat alkalmazó őstermelők

Forrás MTI, Bugány János

A KPE álláspontja töretlenül azt képviseli, hogy az őstermelőkkel kapcsolatban az eddigieknél sokkal nagyobb tapintattal és figyelemmel lenne szükséges eljárnunk. A magyar mezőgazdaságban a birtokállapotokra vonatkozó nyilatkozatok azért megtévesztőek, mert a világon szinte egyedülállóan a mezőgazdasággal foglalkozók igen nagy része az egy hektárt alig meghaladó területen gazdálkodik. Azok a családok, amelyek jövedelmüket a bizonytalan és nehéz földmívelésből próbálják előteremteni, több figyelmet érdemelnek. (kpe)

Idén nyáron több helyszíni ellenőrzést is tartottak Békés megyében a NAV munkatársai, és szinte mindenhol feketemunkásokat találtak.

Egyik esetben egy olyan őstermelő telephelyén jártak a pénzügyőrök, akinél munkavégzés közben három fő be nem jelentett alkalmazottat találtak. Az ellenőrzés nem volt véletlen, mert a férfi egyik két tonnás görögdinnye szállítmányát korábban megállították Szolnoknál a NAV munkatársai. A sofőrnél nem volt számla, menetlevél, és a fuvarról EKÁER-bejelentés, ezért a telephelyen folytatódott a vizsgálat. Az ott lévő járművek menetleveleiből már a helyszínen megállapították a pénzügyőrök, hogy több személyt is feketén foglalkoztat az őstermelő, mert a rendelkezésére álló adatok szerint július óta nem volt bejelentett alkalmazottja.

Egy másik esetben 13 főt találtak a pénzügyőrök gazolás közben egy termőföldön, akik bejelentését szintén elmulasztotta az őket alkalmazó őstermelő.

A be nem jelentett foglalkoztatottak miatt akár egymillió forint mulasztási bírságra is számíthat mindkét őstermelő. Emellett az EKÁER-bejelentési kötelezettség elmulasztása, valamint a fekete foglalkoztatás miatt további ellenőrzésre számíthatnak.

Forrás: NAV, agroinform.hu