Mihez van joga a nyári munkát vállaló diáknak? Ha a gyerek is dolgozik, tudnotok kell

Fotó Getty Images

Sok helyen utaznak a diákok átverésére, ezért résen kell lenni.

Adatrögzítés, zöldség- és gyümölcsszedés, gyorséttermi munka, call-centeri állás, mosogatás. Néhány a gyakran vállalt nyári diákmunkák közül. Bár szép és dicséretes, hogy a gyerek elhelyezkedne a szünidő erejéig, hogy maga keressen egy kis plusz zsebpénzt nyáron, nem árt vigyázni, és megismerni a jogait, illetve törvényes feltételeit a munkavállalásnak.

Sajnos sokan mennek arra, munkaadók, hogy bolondot csináljanak a tapasztalatlan tizenévesekből. Elfelejtenek fizetni nekik, túlterhelik őket, más feladatokkal bízzák meg, mint a megbeszéltek, vagy épp nem hagyják őket megfelelő mennyiségű szünetre menni. Érdemes diákmunka-közvetítőn át menni dolgozni, mivel ez biztosíték, egyfajta védőháló a diáknak. Másfelől nagyon fontos minden feltételt írásba foglalni az elején, és munkaszerződést kötni. Mindemellett, ha az ember ismeri a jogait, nem lehet átvágni, legalábbis nem egykönnyen. Érdemes a munkavállaló tinivel közösen átnézni a lentieket.

Diákmunka: kötelezettségek és jogok

Munkát minden 16 év feletti, iskolai szünetben 15 év feletti vállalhat, beleértve a nappali tagozatos hallgatókat is, akik, bár elmúltak 18 évesek, diák státuszban vannak.

A munkavállalást írásbeli szerződésben kell rögzíteni, melyet a munkaadó készít el a feladatkör és a pontos alapmunkabér, a munkavégzés helye, ideje, rész- vagy teljes munkaidős volta, a vonatkozó időtartam, illetőleg a szerződés esetleges határozatlan idejűsége megemlítésével. Alkalmi munka esetén nem kötelező, de ajánlott a szerződéskötés. Alkalmi munkának egyazon munkaadónál a maximum 120 napos időtartam minősül, legfeljebb öt egymást követő nap, havi maximum 15 nap, évi maximum 90 nap.

A munkába lépés előtt be kell jelenteni a szerződésbe foglalt munkaviszonyt, egyébként az feketemunkának minősül. Ez nem elhanyagolandó, mivel, ha a diákot átverik, törvényes elhelyezkedés híján nem tudják megvédeni.

A diákmunka-vállalás szülői – vagy törvényes képviselői – beleegyezéshez kötött, ha a munkavállaló még nincs 18 éves.

A diákmunka-vállalónak ugyanúgy jár szabadság, mint a felnőtteknek, esetükben évi húsz nap a szabadság, 18 év alatt pedig 23. Nyári munka esetén a szabadság a vállalt időtartamhoz képest arányosan jár. Ha a nyári diákmunkás nem veszi ki a szabadságot, a munkáltatónak ki kell fizetnie ezeket a napokat szabadságmegváltás címén.

A diákmunkás bére lehet teljesítmény- vagy időalapú, utóbbi esetben napi, heti, illetve havi. Erről előzetesen meg kell állapodni. A bér nem lehet kevesebb a mindenkori minimálbérnél.

Ez egyébként 2019-ben óránkénti minimum 857 forint bruttó fizetést jelent. Idén a diákok várható munkabére a fővárosban átlagosan nettó 1200 forint órabér lesz, vidéki településeken 10-30%-kal kevesebb, mint azt a Piac és Profit vonatkozó cikke írta.

Jogsérelem esetén

Ha a diákmunkást jogsértő bánásmód éri, a munkáltató felé jeleznie kell azt. A második lépcsőfok a diákmunka-szervezet, ahol tanácsot adhatnak az ügyben. Amennyiben nem sikerül elrendezni a problémát, a diák is, mint mindenki, a fővárosi, illetve megyénkénti közigazgatási és munkaügyi bíróságon tehet panaszt. Ugyanezt a Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályán is megteheti.

Forrás: a Nemzetgazdasági Minisztérium vonatkozó tájékoztatója, femina.hu, Kovács Gabriella