Migránsokat szállító hajó miatt vitázik Róma és Párizs

Fotó MTI, AP, Darko Bandic

A római kormány migrációs politikája első eredményének tartja, hogy az Ocean Viking civilhajó 234 emberrel a fedélzetén távozott a szicíliai vizekről, és elindult a francia Marseilles kikötője felé, miközben a többi civilhajóról leszállhatott mindenki szerda reggelig. Benoit Payan, Marseilles polgármestere arról beszélt, hogy városa számára a hajó befogadása megtiszteltetés lenne, de a döntés a párizsi kormányra vár. Az olasz miniszterelnöki hivatal közleményben fejezte ki megelégedését, amiért Franciaország „úgy döntött, megnyitja kikötőit az Ocean Viking előtt, és átvállal a migrációs vészhelyzet terhéből, amely mostanáig Olaszország vállát nyomta”.

Később a francia kormány részéről bírálat érte Rómát „elfogadhatatlan magatartása” miatt, ami arra utal, hogy Párizs szerint az olasz hatóságok megsértették a tengeri mentésre vonatkozó nemzetközi jogszabályokat. „Semmilyen jogsértés nem történt, ha Franciaország minden négy-öt évben befogad egy hajót, semmi rendkívüli nem történik” – reagált Edmondo Cirielli külügyi államtitkár, az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali kormánypárt politikusa. Hozzátette, hogy Franciaország és Spanyolország „a határokon kíméletlenül elutasítja” a migránsok belépését.

Az Ocean Viking fedélzetén tartózkodó emberek azonnali partra szállítására és biztonságba helyezésére szólított fel az Európai Bizottság. Felszólította a tagállamokat, hogy működjenek együtt a közös válaszlépések biztosítása érdekében: „fontos, hogy a tagállamok támogatást nyújtsanak azoknak a tagországoknak, amelyek rendszeresen fogadnak tengeren érkezőket. Egyre nagyobb nyomás nehezedik a nemzeti bevándorlási rendszerekre: a menedékjog iránti kérelmek száma a 2015-2016-os kiemelkedően magas migrációs hullám idején tapasztaltakhoz képest új csúcsot ért el augusztusban – jelentette az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége (EUAA).

Forrás: MTI