Miért nem lehet megakadályozni a fertőzött kullancsok terjedését, vagy ez is az uborka görbületével függ össze?

Már a parkokban, kiskertben, az utcán a fákról, bokrokról potyognak ránk, egyre nagyobb területet foglalnak el. A jóízű kerti munka, a parkban kocogás, kikapcsolódás, vagy játék örömét veszi el tőlünk ez az állat.

Egyszerűen nem értem, mi akadálya van annak, hogy gyérítsük és ne szaporítsuk a kullancs populációt? Van-e, létezik-e olyan megoldás, hogy magát a problémát okozó állatszaporulatot kezeljük, mint az egyre több, és súlyosabb Lyme kóros beteget?

Próbálok érveket hozni, de nem jut egy se az eszembe. A média tegnap azokat az embereket kérdezte meg, akik egyszer, vagy többször átestek Lyme kór kezelésen, vagy utána súlyos szövődményeik keletkeztek. Még tőlük is csak a veszélyes kór mihamarabbi felismeréséről, a kullancs szakszerű eltávolításról, és bevizsgálásáról hallottam. A személyes védekezés nagyon fontos. Ám ha kevesebb a kullancs, kisebb a valószínűsége, hogy kullancs csípéstől fertőződjünk!?

Senki nem tette fel a kérdést: Miért nem lehet megakadályozni a fertőzött kullancsok terjedését? (kpe.hu, PI)

Rákeresve a problémára az alábbi alternatív megoldásokat találtam.

Vélemények és lehetséges válaszok:

Engedélyezett a kullancsirtás?

Az Európai Unió 1849/2006/EK rendeletében (2006. 12. 14.) döntött arról, hogy egyéb biocid vegyületek mellett az évtizedeken keresztül kullancsirtásra hazánkban is felhasznált pirimifosz-metil a biocid hatóanyag-felülvizsgálati programból kikerül. Valójában tehát nem a kullancsirtás technológiája került “betiltásra”. Ezért az Országos Tisztifőorvosi Hivatal az egyetlen, Magyarországon kullancsirtásra engedélyezett permetezőszer, az Actellic 50 EC rovarirtó koncentrátum forgalomba hozatali engedélyét 2007. augusztus 10-től visszavonta.

Kullancs elleni védekezés a kertben, telken, udvaron:

Bár kullancs ellen nevesített irtószer nincs forgalomban, a kullancsok egyáltalán nem különleges élőlények, szinte bármilyen irtószer képes pusztítani őket. Egy kiskertben vagy udvarban végzett általános rovarirtás (mely például levéltetvek vagy atkák ellen irányul) jó hatékonysággal pusztítja a kullancsokat is.

Az ilyen növényvédő jellegű kezelések nem tiltottak, III. kategóriás növényvédő szerrel (pl az általánosan felhasznált piretroid hatóanyagokkal) egyszerű és eredményes kezelést lehet végrehajtani. A rovarölő permetezőszer felhasználása ilyen esetben az engedélyokiratban meghatározott kártevők ellen irányulhat (pl lombrágó hernyók, mezei poloskák, levéltetvek, tripszek, molyok).

A növényvédőszeres kezelés hatására a célkártevők mellett a kullancsok is pusztulnak

(grohydro.hu)

Magyar fejlesztés oldhatja meg az EU által betiltott kullancsirtás dilemmáját

A tervek szerint a penészgomba által működő, környezetbarát kullancsirtót idén már alkalmazni is lehet Magyarországon.

A Lyme Borreliosis Alapítvány kidolgozott egy környezetbarát, vegyszermentes megoldást a kullancsok irtására – írja az Infó Rádió honlapja. A találmányról Bózsik Béla Pál, az OKI Szerológiai Laboratóriumának nyugalmazott főorvosa, az alapítvány kuratóriumának elnöke számolt be. „A szer egy közönséges penészgomba felhasználásával fejti ki hatását, és semmi másra nem ártalmas, csak a kullancsra” – árulta el a szakember.

A fejlesztők már szerződést is kötöttek egy befektetővel, és több önkormányzat is érdeklődött a védekezés felől, így meglehet, hogy az idei lesz az első év, amikor végre alkalmazni is tudják. „Már az is nagy előrelépés lenne, ha legalább közparkokban, lakott területen használni lehetne” – fogalmazott Bózsik Béla. „Igény lenne rá, az unió több országában is évek óta kampányolnak azért, hogy lehessen irtani a kullancsot.”

Kullancs irtásához tilos, kártevők irtásához engedik

Az elnök arra a sokak által kritizált szabályozásra utalt, ami által az Európai Unió 2010-ben betiltotta a kullancs irtására alkalmas vegyszer alkalmazását, veszélyesnek ítélve a szert. „Érthetetlen, hogy eközben ugyanezt a vegyszert raktárak kártevőktől való megvédéséhez legálisan használják” – mondta a volt főorvos.

„Ráadásul, amíg 5 milliliter kellett háromezer négyzetméterre a kullancsok ellen a természetben, addig ugyanezt a mennyiséget 5-15 négyzetméterre egy raktárban ki lehet tenni.”

(inforadio.hu, pestpilis.hu)