Mi lesz az alapítványi iskolákkal?

Fotó: femina.hu

A KPE az alapítványi és az egyházi iskolák jövőbeni sorsát összefüggésében szereti látni. A kormány erőteljesen támogatja az egyházi iskolák működését, meggyőződésünk szerint hasonlóan támogatja azokat az alapítványi iskolákat is, amelyek oktatási rendszerükben nemzeti céljainkat kívánják szolgálni. A megkülönböztetés nem lehet ideológiai, csakis célszerűségi. (kpe)

444.hu: Jövőre bezárhatnak a Waldorf-iskolák Palkovics László törvényjavaslata alapján / Az Emmi cáfol

A 444.hu arra hívja fel a figyelmet, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden „egy nagy kupac” törvénymódosítási elképzelést nyújtott be egy javaslatban a Parlamentnek, a tervezetet a címe alapján szakképzésről szólónak lehetne vélni, de valójában más oktatási területeket is érint. Például az alternatív tanterv szerint működő oktatási intézményeket (így a Waldorf-iskolákat), melyeket jövő szeptemberben simán bezárhatnak a javaslata alapján – közli a lap, rámutatva: a tervezet alapból megszüntetné az alternatív tantervek alapján tartott oktatást Magyarországon, és helyette csak egyéni engedélyek alapján volna mód eltérni az előírásoktól. Április 1-ig minden alternatív iskolának fennmaradási engedélyt kellene kérnie az oktatásért felelős minisztertől, aki a saját belátása szerint, a javaslatban nem tisztázott szempontok alapján dönthetné el, hogy az adott iskola a következő tanévben is kinyithat-e – ismerteti a portál. A 444.hu megjegyzi: a kormány körüli pletykák szerint lehetséges, hogy a szakképzés és a felsőoktatás után jövőre Palkovics már a közoktatást is megkapja. A lap arra is kitér, hogy a Magyar Waldorf Szövetség közleményében kiemelte: semmi sem garantálja, hogy a most működő oktatási modelljük egyáltalán beleférhet-e a szűkített törvényi keretbe. Dobos Orsolya, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének alternatív iskolákat tömörítő tagozatának vezetője a portál kérdésére elmondta, hogy országosan velük együtt mintegy 80 iskola léte került veszélybe most.

Nem kell bezárni a Waldorf-iskolákat, csupán az alternatív intézmények nyilvántartásba vételére vonatkozó szabályozás módosul – szögezte le az Emberi Erőforrások Minisztériuma tegnapi közleményében. A törvényjavaslat célja az egyszerűsítés, „alapvetően deregulálja az alternatív kerettantervekre vonatkozó bonyolult szabályozást”, amellyel szemben az érintett intézmények fogalmaztak meg kifogásokat nyáron – közölték, rámutatva arra is: a köznevelés a jövőben is az Emberi Erőforrások Minisztériumához fog tartozni.

444.HU, 24.HU, MTI