Mezőhegyes megkerülhetetlen a magyar agrárium jövője szempontjából

Mezőhegyes - Állami Ménesbirtok egyik központi épülete, az egykori lovasparancsnoksági épület. - A kép forrása: hu.wikipedia.org

Mezőhegyes a magyar agrárium története és jövője szempontjából egyaránt megkerülhetetlen – mondta Nagy István agrárminiszter kedden a Békés megyei városban egy szakmai fórum előtt tartott sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető szerint a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. jó példa arra, miként lehet a hagyományokat megőrizve a 21. századba lépni. Mint fogalmazott, a gazdaság és a város együttműködése kiváló, mások számára is követendő példa. Nagy István kifejtette: 2019 az építés esztendeje lesz a magyar mezőgazdaságban, 620 milliárd forint megítélt beruházási támogatás szolgálja az ágazat fejlődését. Elmondta, a kormány fenn kívánja tartani a beruházási kedvet, ezt szolgálja a mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztésekre meghirdetett új 50 milliárd forintos keret, melyet a borászat számára rendelkezésre álló 10 milliárd forintos forrás egészít ki. A mezőgazdasági üzemek energetikai fejlesztésére 35 milliárd forint pályázati támogatás érhető el. A kormány ezek mellett új kamattámogatott hitelprogramot is kíván indítani. (Forrás: MTI)

Dr. Nagy István agrárminiszter. – A kép forrása: drnagyistvan.hu

A miniszter rendkívül fontosnak nevezte az öntözött terület nagyságának növelését. Hamarosan az Agrárminisztérium keretében létrejön a Nemzeti Öntözési Központ, ezzel szétválik a Belügyminisztériumnál maradó vízügyi mérnöki munka és a közvetlen öntözési tevékenység. A kormány egy évtizeden keresztül évente 17 milliárd forintot fordít öntözésfejlesztésre, egyszerűbbé és olcsóbbá kívánják tenni a gazdák vízhez jutását – mondta Nagy István. A fejlesztések közül kiemelte a nagy-kunsági öntözőcsatorna északi és déli ága, illetve a békési duzzasztó korszerűsítését. (Forrás: MTI)

A kép forrása: moe.hu

Az agrárminiszter az idei év fontos feladatának nevezte az osztatlan közös birtoktestek ügyének rendezését, amely 4,6 millió embert és 2,5 millió hektárt érint. Első lépésként meg szeretnék határozni azt a minimális birtokméretet, melyet már örökléssel sem lehet tovább osztani. A társadalmi vitát követően dőlhet el, hogy ez 0,3, 0,5 vagy 1 hektár legyen – közölte Nagy István. (Forrás: MTI)

A kép forrása: geodéziakft.hu

A Polgári Kisgazdák nagy örömmel üdvözlik Dr. Nagy István agrárminiszter előre mutató elképzeléseit, és minden támogatást megadnak az öntözésfejlesztés és az osztatlan közös termőföld-tulajdonok problémáinak a megoldásához. (KPE)