Mezőgazdasági krízisbiztosítás: közeleg az adatszolgáltatási határidő

Fotó pixabay

Megjelent a Magyar Államkincstár közleménye a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer működésének részletes szabályairól.

A mezőgazdasági  termelést  érintő időjárási és más természeti  kockázatok kezeléséről  szóló 2011. évi CLXVIII. törvény alapján az állam a mezőgazdasági termelők időjárási és más kockázatok következtében kialakuló jövedelemingadozásainak mérséklése és a mezőgazdasági jövedelmek stabilizálása céljából mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszert működtet.

A mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer működésének részletes szabályairól szóló rendelet 1. § (2) bekezdés d) pontja alapján a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszerhez önkéntesen csatlakozott mezőgazdasági termelő a csatlakozási kérelem benyújtásával egyidejűleg nyilatkozatban vállalta, hogy a rendelet 2. §-ában foglalt adatszolgáltatási kötelezettségét határidőben teljesíti.

A fentieknek megfelelően a csatlakozási kérelem benyújtásának évében, majd azt követően évente a mezőgazdasági termelőnek adott év július 1-jétől július 31-ig – az aktuális év tekintetében meg kell adnia az egységes kérelemben bejelentett, valamint az egységes kérelemben be nem jelentett, termesztőberendezésben  folytatott  mezőgazdasági tevékenységgel érintett megművelt földterületekre vonatkozó gazdálkodási adatait.

A Magyar Államkincstár az aktuális év szeptember 15-éig a mezőgazdasági termelő krízisbiztosítási hozzájárulás-fizetési kötelezettségének összegét.

A 2021. évre vonatkozó adatszolgáltatás az ügyfélkapus azonosítást követően elérhető az elektronikus  kérelemkitöltő felületen, a Kincstár által erre a célra kialakított elektronikus űrlapon

2021. július 1. és 2021. július 31. között

az Elektronikus kérelemkezelés→ Krízisbiztosítási rendszer→ Júliusi  adatszolgáltatás tárgyévre menüponton keresztültölthető ki és nyújtható be. Figyelemmel arra, hogy 2021. július31-én a Kincstárnál a munka szünetel, így az adatszolgáltatást legkésőbb 2021. augusztus 2-ig lehet benyújtani.

További részletek a Kincstár közleménye tartalmaz, mely ITT érhető el.

Forrás: agroinform.hu