Mezőgazdasági gépészmester-képzés indul Fejér megyében

Fotó: Shutterstock

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Igazgatósága mezőgazdasági gépészmester-képzést és vizsgát szervez.

A képzés lebonyolítója a Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Eötvös József Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (8111 Seregélyes, Fő u. 278.). A képzés időtartama: 140 óra. Képzési napok: péntek, szombat. A képzés várható indítása: 2018. június 1. – a befejezése 2018. augusztus 1. A jelentkezés feltétele: a hatályos mestervizsga szakmai és vizsgakövetelményekben előírt szakképesítés és a hozzá kapcsolódó szakmai gyakorlati idő. Jelentkezni a NAK Fejér megyei Igazgatóságán Lóky Gabriella képzési referensnél lehet. Bővebb információ: Lóky Gabriella (+3670/513-5242; loky.gabriella@nak.hu), – Végh László (+3670/314-4916; gyakvez@seregszaksuli.hu). (Forrás: nak.hu).

Horváth Miklós Csaba, a Kisgazda Polgári Egyesület Fejér Megyei Szervezetének elnöke: a megye Polgári Kisgazdái örömmel üdvözlik a mezőgazdasági gépészmester képzést. Elsősorban a szántóföldi növénytermesztés gépparkjának a további megerősítésére kell törekedni, ehhez van szükség a jó szakemberekre.

Fejér megye sokcélú gazdálkodásra alkalmas. Az ország területéből körülbelül 6%-ot foglal el a megye, ugyanakkor Magyarország GDP-jének több mint 11%-át itt állítják elő. A gazdaságszerkezet stabil, fontos szerepük van a száz hektár alatti területtel rendelkező gazdaságoknak, ők művelik a megye szántóinak körülbelül 30%-át. A megye jól el van látva traktorokkal és permetezőgépekkel. Egy traktor átlagosan 68 hektár területet művelt meg. Egy permetezőgép pedig átlagosan 112 hektárra juttatta ki a növényvédő szereket. A kombájnokra jutó terület valamivel alacsonyabb, mint az országos átlag, a megyében egy kombájn átlagosan 278 hektáron arat. A művelésbe bevont terület évente átlagosan 245 ezer hektár. A legfontosabb kultúra a kukorica. A kukorica és a kalászos gabonák területe az összes művelésbe bevont terület háromnegyedét teszi ki. A harmadik legnagyobb területen vetett kultúra a napraforgó, stabilan 15% körül van az aránya. A repce az elmúlt években némiképp visszaszorult. Az országos átlaghoz képest a szőlő, gyümölcs és a zöldség területe és ennek megfelelően a mezőgazdaságban betöltött súlya sokkal kisebb. KPE)