Mezei pocok a házi kertben?

A mezei posok. (A latin neve: Microtus arvalis)

A mezei pocok számára kedvezett a hosszú, enyhe és száraz ősz, a csapadékszegény tél és a korai kitavaszodás. A pocok veszélyes károsítónak számít, megrágja a burgonya gumóját, a répa és cékla gyökerét, lerághatja a borsót, felmászva a kukoricára kieszi a szemeket, betelepedhet a szőlőbe is, és a gyümölcsfák gyökerét és kérgét is károsíthatja. Valamennyi termesztett növényünk kiváló táplálék számára. Ürülékével szennyezi a terményeket és betegséget terjeszt.

Pocok-járatok. – A kép forrása: mme.hu

Azokon a helyeken, ahol mezőgazdasági művelés folyik, a jelenlétével számolni kell, nem kivétel ez alól a házikert sem. Szapora állat, évente 5-6 alkalommal, 3-8 utódja is lehet. Otthonául főként a nem túl magasra nőtt, összefüggő növényzetű gyepes töltésoldalakat választja. Járataiban külön fészkelő-, rejtőző- és kamraüregeket hoz létre. Tél végén, kora tavasszal az áttelelt pockok főként erdő szélen, árokparton fordulnak elő. Innen indulnak el táplálékforrásuk irányába. Amennyiben az időjárás kedvező és megfelelő mennyiségű táplálék áll rendelkezésre, hamar felszaporodnak.    Legnagyobb ellenségük a csapadékos és hideg időjárás. A mezei pocok elleni védekezést rendelet írja elő. Agrotechnikai védekezési lehetőség a rendszeres talajmozgatás, mellyel járatait és fészkeit pusztíthatjuk. Gyengébb fertőzéskor a ragadozó madarak is segítségünkre lehetnek. Kedvező, ha úgynevezett „T”-alakú ülőfákat helyezünk el kertünkbe, így segítve elő, hogy a ragadozó madarak zsákmányukat a mi területünkről szerezzék be. Fontos, hogy ne tegyünk ülőfákat oda, ahol a rágcsáló ellen a kémiai védekezés már megtörtént. Súlyosabb probléma esetén elkerülhetetlen a kémiai beavatkozás, azonban kevés engedélyezett készítmény van. A mezei pocok elleni védekezésre a cink-foszfor és kalcium-karbid hatóanyaggal rendelkező szerek használhatóak. Ezek a készítmények kizárólag a járatok nyílásába helyezve alkalmazhatók. (Forrás: agroforum.hu/Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos)

A kép forrása: origo.hu

A Nébih felhívja a földhasználók figyelmét a mezei pocokfertőzöttség haladéktalan felmérésére, mivel Békés, Csongrád, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Heves és Szabolcs-Szatmár Bereg megye egyes területein ismét túlszaporodásuk várható.

A Polgári Kisgazdák most is felhívják arra a figyelmet, hogy a konkrét házi kerti, illetve mezőgazdasági parcella esetében nem nélkülözhető a konkrét parcellára vonatkozó növényorvosi szakvélemény. Erre különösen a kémiai szerek alkalmazása esetén van kifejezetten szükség, mert nagyon súlyos élelmezés-egészségügyi és munkaegészségügyi felelősség terheli a gazdálkodót. (KPE)