Mesterséges beporzás = +24% terméshozam!

Fotó: japantimes.co.jp

Senki sem akarja „nyugdíjazni“ a méheket, de néha jól jöhet egy kis segítség.

A mesterséges beporzásról már korábban is írtunk, most azonban egy kaliforniai pisztácia-ültetvény számszerűsítette a tapasztalatait.

Az izraeli Edete Precision Technologies által kifejlesztett önjáró gépezet alkalmazásával nagyon eredményesen sikerült növelni a pisztáciafák beporzásának hatékonyságát. Számszerűsítve 24 százalékkal lett nagyobb a terméshozam, ami 1850 dollár értékű többletet jelent körülbelül  0,404 hektáronként. A Scaramento közeli, körülbelül 33 hektáros ültetvényen alkalmazzák az Edete cég 2BeTM típusú, önjáró beporzó gépezetét.

https://www.youtube.com/embed/0FNQiYOwVnU A begyűjtött virágport először itt is osztályozták, majd három érettségi fokozatban vizsgálták a beporzás eredményességét és közvetlenül ellenőrizték a virágzási időszak alatt. A mesterséges beporzás általános elterjedése teljesen átalakíthatja a termelés gazdaságosságát, átrendezve a piacokat is. A 24 százalékos többlettermés százmillió dollárokat jelent a gazdálkodóknak bevételi oldalon, az USA egészét tekintve. A várakozások optimisták, amikor a termelőknek egyszerre kell megküzdeni a csökkenő terméshozamokkal, a klímaváltozással, aszállyal, a növekvő vízfelhasználással és egyéb természeti csapásokkal.

Az előző évek terméscsökkenései a pisztácia mellett még a földimogyorót és más, szél által beporzott terményeket is érintettek. A hímivarú virágokról a nőivarú virágokra kell eljuttatni a virágport, de a globális klímaváltozás miatt manapság már nem egyszerre virágoznak, s ez a legfőbb probléma. Az új technológia nemcsak terméshozam növekedést hozhat, hanem az egész agrárium kilátásait pozitív irányba terelheti.

Forrás: agroinform.hu, Kiss Bertalan