Mérsékelten kedvező búzatermés Veszprém megyében

A kép illusztráció. - A kép forrása: agrotrend.hu

Veszprém – A megyében 60 000 hektáron kell betakarítani az őszi vetésű növényeket. A munkák 40 százalékát már elvégezték a gazdák, az őszi árpa és a repce betakarítása gyakorlatilag befejeződött, a búza aratása még tart.

Nagyon változatos eredményeket hozott az idei év. Összességében körülbelül 100 milliméternyi, mintegy másfél havi csapadék hiányzik a talajból. Rosszkor jött a forróság is, mert a júniusban a gabonaszemekbe még tápanyag épülne, ilyenkor telnek ki a szemek. A forróság miatt most megszorultak, a hektolitersúlyok alacsonyabbak. Búzából 15- 20 százalékkal aratnak kevesebbet, mint az ezt megelőző esztendőben. A repce termése is csak gyenge- közepes. A búza minősége jó, de sok múlik a még lábon álló gabonán. Bár nagyon kellene az eső az őszi kapás növényeknek, az aratásnak nem tesz jót. Egyelőre alacsonyak az árak is, bár van némi fölfelé mozdulás. Aki meg tudja oldani a tárolást, az később talán jobb áron lehet a terményt értékesíteni. A gabonatőzsdén a búza jelenleg 46300, a kukorica 44500, a napraforgó 96000, a repce 101000 forint tonnánként. A takarmány árak ennél jóval alacsonyabbak. Kukoricát inkább csak Pápa és a Marcal medence jobb termőképességű tájain találni Veszprém megyében. Ezeknek jót tett a múlt heti csapadék. (Forrás: veol.hu)

Papp Tamás, a Kisgazda Polgári Egyesület Országos Elnökségének és a Veszprém Megyei Közgyűlésnek a tagja, a Megyei Értéktár Bizottság elnöke, a Polgári Kisgazdák Veszprém Megyei Szervezetének az elnöke: nagy örömmel olvasom az aratási összefoglalókban, hogy Veszprém megyében kiváló minőségűek a gabonák. A mennyiség valóban valamivel kisebb, mint az ezt megelőző rekord-termésű években. Mindez valóban az időjárás szeszélyeire vezethető vissza. Ugyanakkor a gazdálkodó emberek azt is tudják, hogy nem lehet minden esztendő rekord-termésű, mert az időjárás sem egyforma minden évben. A Veszprém megyében élő és dolgozó Polgári kisgazdák nevében gratulálok minden búzatermesztőnek az elért kiváló minőséghez. (KPE – A szövegközi kép: Papp Tamás. – A szövegközi kép forrása: fidesz.hu)